FOTO  Koja preduzeća žele SDA, HDZ i DF: Je li ovo stvarni razlog raspada koalicije?

poduzeca

... napuste parlamentarnu većinu. Međutim, premijer Federacije BiH Fadil Novalić je obrazložio šta je, prema njegovim riječima, stvarni razlog pucanja koalicije, piše faktor.ba.

Premijer je pozvao koalicione partnere na prevazilaženje nesuglasica, ali i optužio DF da politizira pitanje vezano za imenovanja kadrova u javnim poduzećima koja su u vlasništvu Federacije.

Na optužbe Demokratske fronte da su SDA i HDZ-u važne samo fotelje i da žele ovladati javnim poduzećima radi stranačkih i osobnih interesa, premijer Novalić je novinarima pokazao spisak kadrova sve tri stranke koji su imenovani ili su u procedurama za imenovanje u privrednim društvima.

Kada je u pitanju SDA ova stranka, tvrdi premijer, nije imenovala niti predložila kadrove još uvijek. HDZ želi svoje ljude tek u nekoliko poduzeća, ali je spisak poduzeća koja želi kontrolirati DF najduži.

- Stvorena je slika u javnosti da se DF bori za depolitizaciju i demonopolizaciju imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama, a iza toga stoji zapravo brutalna borba za vlast u tim firmama - rekao je Novalić.

Je li ovo što govori Novalić stvarni razlog raspada koalicije u FBiH, budući da nakon donošenja današnje Uredbe, DF-ovi ministri ne bi mogli samostalno odlučivati o imenovanjima u javnim poduzećima, naročito ako se ima u vidu da njihov ministar Reuf Bajrović u svom resoru kontrolira ona najvažnija, odnosno ona koja donose najviše profita?

Na spisku onih preduzeća u kojima je DF, odnosno njihov ministar Aleksandar Remetić, već imenovao Nadzorni odbor je i Feroelektro, u kojem radniki štrajkuju protiv vlasnika Stanića. Ostala poduzeća u kojima DF te ostale dvije stranke žele svoje kadrove, možete vidjeti na fotografijama.