Koalicijsko vijeće Ljubuškog poziva načelnika na zakonit i javan rad

Koalicijsko vijeće općine Ljubuški u kojem su HDZ 1990, HSP BiH, Narodna stranka Radom za boljitak oglasila se dana u povodu medijskih istupa ljubuškog načelnika Nevenka Barbarića (HDZ BiH), pozivajući ga na zakonit i javnosti otvoren rad.

Koalicijsko vijeće općine Ljubuški u priopćenju ističe da nikada nije osporavalo legitimitet načelnika općine za razliku od načelnika koji, kako se u priopćenju navodi, svojim načinom rada onemogućuje rad Općinskog vijeća neprovođenjem odluka koje je donijelo to vijeće.
 
"Javno pitamo načelnika što je s jednoglasno donesenom Odlukom o izvršenju proračuna i zašto je načelnik ne provodi. Ovom odlukom je dana obveza načelniku općine da Općinskom vijeću javno predloži program utroška sredstava u kapitalnim investicijama te navede uvjete dodjele sredstava u segmentu športa i kulture. Ignoriranjem ove odluke načelnik nelegalno troši novac iz proračuna općine Ljubuški i tako izravno nanosi štetu svim Ljubušacima. Kad već spominjemo štetu, načelnik je prošle godine utrošio 1.500.000 KM  kreditnog zaduženja bez povratne informacije gdje je taj novac utrošen", navodi Koalicijsko vijeće u priopćenju.
 
U njemu se također navodi da je Koalicijsko vijeće je u svom dosadašnjem mandatu uvelo prijenos sjednica Vijeća uživo putem Radio postaje Ljubuški te da je to iznimno velik doprinos demokratizaciji tog područja.
 
"Kad nam se već spočitava blokada funkcioniranja općine, ističemo da smo sve odluke koje su bile u interesu dobrobiti naše općine podržali jednoglasno, a to ćemo činiti i dalje", tvrde iz Koalicijskog vijeća koji traže od načelnika Barbarića da objasni kako Komunalno poduzeće u Ljubuškom uspio "srozati na tako niske grane".
 
"Gubici vode od 77 posto u ovom poduzeću su nenormalno visoki, a što je najgore, proteklih godina se nisu smanjivali. Porazna je činjenica da načelnik općine svake od proteklih godina ovu informaciju primi na znanje i uredno opere ruke s preostalih 23 posto naplaćene vode, odnosno ne uradi ništa po ovom pitanju. Unatoč do sada višekratno ponovljenim upitima,  vijećnici nisu dobili informaciju o utrošku višemilijunskih sredstava koja su stanovnici općine Ljubuški uplatili na udruge Niska i Visoka zona, a u cilju izgradnje vodoopskrbnog sustava. Istovremeno, općinski načelnik kaže da udruge nisu ovlaštene za utrošak sredstava i da se u njima novac netransparentno troši", pojašnjava se u priopćenju.
 
Kolicijsko vijeće navodi da je "načelnikov princip rada je vidljiv i iz njegovog izbora izvođača građevinskih radova na području općine Ljubuški, na način da većinu radova uglavnom dobiva tvrtka njegovog kuma".
 
Koalicijsko vijeće u priopćenju pita načelnika "je li povećanje izdataka za plaće u općinskom proračunu u 2009. u odnosu na 2008.godinu značajno veće zbog povećanja broja uposlenih ili zbog povećanja plaća općinskih službenika, a za koje općinski načelnik tvrdi da nisu povećane u zadnjih 12 godina?". 

"Iako smo općinski vijećnici, a budući da na naš svaki upit o funkcioniranju općine načelnik odgovara prozivanjem Županije, pozivamo ga ovim putem da precizno navede o kojim uskraćenim pravima naše općine govori i potkrijepi ih iznosima i usporedi ih  s razdobljem renesanse općine Ljubuški koje je trajalo do 2006.godine", navodi se u priopćenju Koalicijskog vijeća općine Ljubuški.

(Fena)