FOTO  Kiseljak: Obilježen početak gradnje novog projekta vrijednog 5 milijuna KM

Kiseljak, projekt

Kiseljak je svakog posjetitelja, gosta ali posebno svoje građane učinio vidne korake napretka u svakom pogledu i to do neprepoznatljivosti. Od infrastrukture, kulture, sporta danas je pokrenut i desetljetni san Kiseljačana a to je adekvatan prostor i smještaj visokokvalificiranih zdravstvenog kadra koji će biti u funkciji i mogućnosti odgovoriti svakom izazovu u kategoriji zdravstva u Kiseljaku.

Naime, danas je svečano obilježen početak radova na izgradnji nove zgrade Doma zdravlja u Kiseljaku. Svečanosti su nazočili brojni politički predstavnici sa svih razina, voditelji javnih ustanova, vjerski vjerodostojnici, zaposlenici Doma zdravlja, općinski vijećnici i predstavnici medija.

"Došli smo ohrabriti načelnika da nastavi s ovim projektima zajedno sa svima nama koji trebamo pomoći sa svih razina kako bi se Općina Kiseljak rasteretila financijski te da zajedno gradimo jednu novu budućnost ovdje u Kiseljaku", kazao je predsjedatelj Doma naroda PSBiH i predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović te pozdravio činjenicu da su i projektanti i izvođači radova domaće tvrtke i mladi stručnjaci te dodao da će uz kontinuirano ulaganje u prometnice, ovaj ali i druge započete projekte te prekrasnu prirodu koja okružuje ovo područje imati jedan sklad u kojem će Kiseljak biti jedna moderna sredina u kojoj će ljudi ostajati i ugodno živjeti.

"Nećemo stati sa Domom zdravlja, nego zajedno s prijateljima i iz Republike Hrvatske razmišljati i o drugim projektima u Kiseljaku ali i drugim sredinama. Čestitam načelniku na svim ovim planovima i stavljam se na raspolaganje za pomoć kazao je predsjednik Čović koji je predvodio veliko izaslanstvo HDZ-a BiH.

Osim domaćih političkih predstavnika sa svih razina programu su nazočili i predstavnici iz Republike Hrvatske, tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske i veleposlanik Ivan Sabolić.
Vlada RH preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH već je dala preko 700 000 kuna za projekt u Kiseljaku a tajnik Milas je iskazao zadovoljstvo što je ponovno u Kiseljaku te kazao da su ovakvi projekti preduvjet opstanka i opstojnosti hrvatskog naroda u BiH posebno u Središnjoj Bosni "Vlada RH to razumije i ovakvi će projekti uvijek imati perspektivu i našu podršku. Današnji projekt nije samo temeljni kamen ovog Doma zdravlja nego samo jedan u mozaiku čvrstog temelja koji pokazuje i svakog dana osvještava činjenicu da smo jedan nedjeljivi narod s obje strane granice. On je samo dio onog što naše zajedništvo daje i zorno pokazuje u zadnjih 30 godina i samo nas to mpže održatia i ovdje i u RH. Neka to zajedništvo uz naš trud i rad i dalje daje rezultate i vjrujem kako ćemo se bvrlo brzo ovdje okupiti u prigodi otvaranja Doma zdravlja Kiseljak", kazao je tajnik Milas.

Tajnik Mažar se pak prisjetio otvorenja Centra za edukaciju i rehabilitaciju u Kiseljaku prošle godine koji je Vlada RH financijski također pomogla te izrazio uvjerenje da će i nova zgrada Doma zdravlja također doprinjeti boljoj kvaliteti života svih građana ove općine.

Da Vlada RH osim političke potpore i kroz ovakve projekte prepoznaje i podržava borbu za ravnopravan položaj Hrvata BiH potvrdio je danas i veleposlanik Sabolić dodavši da mu je drago da ta podrška ide i do nižih razina vlasti poput vizije razvoja općine Kiseljak.

Načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak pozdravio je i zahvalio svim gostima ali i Kiselječanima koji su nazočili današnjoj svečanosti te se pohvalio činjenicom kako je za arhitektonsko rješenje zgrade zaslužan mladi arhitekt, zaposlenik Općine Nikola Grubešić, dok je projektnu dokumentaciju riješila također domaća agencija "3N-Kuća".

Naglasio je kako će nova zgrada imati na raspolaganju skoro 5 000 četvornih metara korisne površine zemljišta, parking za 200 auta te brojne nove odjele poput onog za palijativnu njegu. Dodao je kako bi zgrada trebala biti gotova u naredne dvije godine no da su zasad optimistični da bi to moglo i skorije čak i do kraja sljedeće godine.
Ravnatelj Doma zdravlja dr. Nino Baban nije krio zadovljstvo što će Kiseljačani nakon 70 godina isčekivanja dočekati novu zgradu Doma zdravlja koja će staviti "točku na i" što se tiče zdravstva za narednih 50-ak godina jer će ista pratiti regionalne pa i europske trendove što se tiče primarne zdravstvene zaštite.

Riječ je o prvoj fazi izgradnje Doma zdravlja odnosno do prve ploče nakon koje će od proljeća početi i izgradnju same zgrade. Iznos cijelog projekta je oko 5 milijuna KM bez opreme a financijska kosntrukcija će ići u fazama. Ravanatelj Baban se također zahvalio Vladi RH i županijskoj Vladi koji su dali "vjetar u leđa" ali i posebno načelniku odnosno Općini Kiseljak na koju će kako je kazao, pasti najveći teret kada su u pitanju financije.
Izođač radova je tvrtka Ceste company d.o.o. Kiseljak.

Simbolično, kao svojevrsnu vremensku kapsulu predsjednik Čović je u temelje zgrade danas položio dokumentaciju o gradnji, stoji u priopćenju HDZ-a BiH.