KATASTROFALNE OCJENE IZ EU-a BiH daleko najgora od svih

eu kina, bezvizni režim, BIH, eu, BIH, Politika, emigranti, BIH, europa, Europska unija, županije, Grude, Sovići, škola, europa, Dubravka Šuica, BIH, Dubravka Šuica, Referendum RS, referendum, Dubravka Šuica, BIH
I dok su sve zemlje regije kandidati ili su aplicirale za članstvo u EU-u, BiH kao poluprotektorat kojim upravlja OHR ne može ni aplicirati za članstvo, navodi se u nacrtu izvješća Europske komisije, čije se objavljivanje očekuje u prvom tjednu listopada.

Kršimo sporazum s EU-om

Prošlogodišnje izvješće, koje je kasnilo s objavljivanjem jer su se čekali izbori, ocijenjeno je kao najgore do tada, no iz ovogodišnjeg je jasno kako su bh. političke elite u stanju uvijek još manje raditi i učiniti ga gorim. Iz Bruxellesa će put Sarajeva u listopadu krenuti najnegativnije mišljenje, kakvo nikada ni jedna zemlja koja je potencijalni ili kandidat za EU nije dobila. Osim dijela koji se tiče ispunjavanje uvjeta iz Mape puta, nakon čega su naši građani napokon oslobođeni viza za "Schengen", nije napravljen niti jedan korak naprijed, prije svega jer nemamo formirano Vijeće ministara te pojedine županijske vlade godinu dana nakon izbora. I dok je Hrvatska dobila datum ulaska u EU, Crna Gora čeka datum početak pregovora, a Srbija se i dalje nada usprkos posljednjim događajima na Kosovu, BiH nema apsolutno nikakve šanse do kraja godine ni predati aplikaciju. Za zatvaranje OHR-a, koje zazivaju pojedini političari kako domaći, tako i oni strani, jasno je postavljeno pet ciljeva i dva uvjeta. Sedam pitanja koje naši političari nisu u stanju godinama do kraja riješiti. Štoviše, iako imamo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAP), koji je ratificiran od svih zemalja članica, nije ga ratificiralo Europsko vijeće, jednostavno jer bi ga odmah moralo suspendirati, budući da nikad nismo proveli sve obveze iz sporazuma, a koje smo, prije svega pitanje zakona o državnoj pomoći i presude Europskog suda za ljudska prava po pitanju izbora za Predsjedništvo BiH, trebali ispuniti do ljeta - prošle godine. Jedini u Europi, i u društvu s nekim presiromašnim i konfliktnim zemljama Afrike, nećemo imati popis pučanstva koji je proveden u cijelome svijetu. Presudu Europskog suda u slučaju 'Sejdić-Finci', dakle o otvorenoj diskriminaciji prema "nekonstitutivnim" narodima nismo proveli. Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU-om ušli smo u sporazumni odnos s Bruxellesom. I dok su taj sporazum, koji se može smatrati najvećim postignućem neke bh. vlade, ratificirale sve zemlje EU-a, mi ga jednostavno ne provodimo.

EU blokira novac za BiH

Što se tiče zakona i Agencije za državnu pomoć, kojim bi se koordinirala pomoć koja pristiže iz EU-a i svijeta, mi ih još uvijek nemamo. Hrvatska će iz europskih fondova uskoro moći povući 3,5 milijardi eura. Iz europskih fondova je za Balkan do 2013. namijenjeno nekih 11 milijardi eura. Niti jedan prekogranični projekt naša zemlja nije uradila sa susjednom Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom i u nekoj fazi provođenja ih je tek nekoliko, a od prije nekoliko dana govori se o potpunoj suspenziji pretpristupnih (IPA) fondova. Iako je izvješće o napretku napisano diplomatskim rječnikom, jasno je kako je blokirano i posljednje europsko pitanje za koje su se bh. dužnosnici bili spremni boriti - priključivanje na proračun EU-a.

Ključne točke
• Izravno kršimo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju
• Jedini u Europi, skoro i u svijetu, nemamo popis pučanstva
• Srpski lideri koče usvajanje zakona o državnoj pomoći
• Bez zatvaranja OHR-a EU neće razmotriti zahtjev za članstvo
• Godinu dana nakon izbora nisu formirane sve vlasti
• I dalje imamo dva ekonomska prostora
• Gotovo nikakva suradnja na prekograničnim projektima

Spremni 'zakačiti' se na proračun EU-a
Sve konstatirano u ovogodišnjem izvješću ponavlja se iz godine u godinu. Lošu unutarnjopolitičku klimu dodatno podgrijava zapaljiva retorika. Na to sve se nadovezuje neformiranje Vijeće ministara i županijskih vlada, blokiranje rada parlamenata, entitetska glasovanja, pozivanje na vitalni nacionalni interes, nedostaci kvoruma, prijetnje i bojkoti zasjedanja institucija, različiti (nacionalni) interesi u vladama i parlamentima, podijeljeno vođenje politike u entitetima i na državnoj razini... Ima li tome kraja? Iako se posljednjih tjedana sastanči i usuglašavaju stavovi oko toga, političke elite nisu učinile ništa po pitanju europskih integracija, no potrebno je istaknuti jednu mnogo važniju činjenicu. Oni su spremni samo se priključiti na proračun EU-a i ni na što više.

Piše: Predrag Zvijerac / Dnevni list