Kardinal Puljić primio Čovića i Ljubića

Dragan Čović
Tom prigodom Čović i Ljubić informirali su uzoritog kardinala Puljića o procesu uspostave vlasti u kojem ima jakih pokušaja negiranja većinske izborne volje hrvatskog naroda koja je izražena preko legitimiteta kojega imaju ove dvije stranke.

Ako bi se takvi pokušaji ostvarili, bio bi to posljednji čin dekonstituiranja Hrvata u Bosni i Hercegovini i uvod u nestanak Hrvata kao konstitutivnog naroda. Stoga je obrana od ovih pokušaja obrana legitimnih prava hrvatskog naroda i njegove konstitutivnosti te prava Hrvata na državu BiH, kazali su Čović i Ljubić.

Oni su također kazali kako očekuju da i Katolička crkva u BiH javno iznese svoj stav o ovom pitanju jer je odgovornost svih kojima je na srcu hrvatski narod i država BiH da ne dopuste negiranje legitimne političke vilje hrvatskog naroda

Kardinal Puljić kazao je da će nakon konzultacija Katolička crkva izaći u javnost sa svojim jasnim stajalištima.

Čović i Ljubić razgovarali su danas u Sarajevu i s apostolskim nuncijem u BiH Alessandrom d'Erricom.

Tom prigodom oni su informirali apostolskog nuncija d'Errica o razlozima zastoja u uspostavi vlasti u BiH, o stajalištima njihovih stranaka i pozicijama drugih političkih stranaka u tom procesu.

"Vlast trebaju formirati stranke koje imaju većinski izborni legitimitet, a to su u ime hrvatskog naroda HDZBiH i HDZ 1990. To svoje stajalište odlučno ćemo i dalje zastupati, ne zbog pukog sudjelovanja u vlasti, već zbog toga jer smo odabrani od naroda da ga predstavljamo. Međutim, oni koji osporavaju tu činjenicu, osporavaju time i političku volju hrvatskog naroda i njegovu konstitutivnost", kazali su predjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Po njihovu mišljenju, moguće posljedice takve politike, koju ponajprije vodi SDP, mogu imati dalekosežne posljedice za hrvatski narod, a onda i za državu BiH.

Apostolski nuncij kazao je kako je zabrinut činjenicom da se političke stranke još nisu dogovorile oko uspostave vlasti, ali i osporavanjem prava legitimnim prestavnicima hrvatskoga naroda da adekvatno predstavljaju svoj narod u institucijama vlasti.

Fena