VIDEO  Karamatić: Uđe li BiH u NATO, Bošnjaci će morati prije ili kasnije da bombardiraju muslimane

Karamatić: Uđe li BiH u NATO, Bošnjaci će morati prije ili kasnije da bombardiraju muslimane

Predsjednik HSS BiH i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Mario Karamatić izjavio je da bošnjački politički predstavnici ne žele članstvo zemlje u NATO, već da to pitanje koriste samo da bi spriječili politički dogovor u BiH.

– Što se tiče njihovog odnosa prema NATO, ne znam nam što oni misle, da bi njih NATO branio od Hrvatske ili možda Belgije koju u posljednje vrijeme napadaju? Da li su Bošnjaci svjesni da će ulaskom BiH u NATO prije ili kasnije doći u poziciju da neki avion ili helikopter BiH mora na neku grupu muslimana ispaliti Tomahawk rakete. To je ono što NATO danas radi. Dakle, ta njihova priča je samo razlog zbog čega se nešto ne dogovara – izjavio je Karamatić za Radio – televiziju Herceg Bosne.

On tvrdi da sve bošnjačke NATO priče nemaju „nikakvog dodira sa stvarnošću“.

– Danas je političko Sarajevo od međunarodnih partnera navezano isključivo na Tursku koja je na izlaznim vratima NATO, uzima ruske raketne sustave. To nije put u NATO. Zna se gdje se o tom putu odlučuje – odlučuje se u SAD, u Bruxellesu, u Parizu, u Njemačkoj. Pokušajte se sjetiti kada je neko od predstavnika bošnjačkog naroda bio to gospodin Komšić, Izetbegović ili Džaferović, sastao sa bilo kim relevantnim iz EU i razgovarao o NATO putu. Ne, oni se povremeno čuju isključivo samo sa Erdoganom. Nastranu što se svako malo pojave fotografije gospodina Izetbegovića sa Muslimanskim bratstvom koje je teroristička organizacija, što je Šemsudin Mehmedović bio kum ljudima koji su bili u El mudžahidu, koji su kasnije završili u Al kaidi. To je put kojim oni žele da idu – zaključio je Karamatić, inače bivši delegat u Domu naroda BiH.

On je rekao da hrvatski predstavnici u BiH žele da prate svoju maticu Hrvatsku koja je članica EU i NATO, ali da istovremeno razumiju stav Srba koji žele da to pitanje usklađuju sa politikom Srbije. Karamtić smatra da je pitanje slanja godišnjeg nacionalnog plana ANP u NATO nepotrebno nametnuto kao pitanje svih pitanja u Predsjedništvu BiH i da to „nema nikakve veze sa NATO“.

https://youtu.be/5of9ji2vGkw

oslobodjenje.ba