Karamarko: Samo ravnopravni Hrvati ključ su stabilne BiH

Ozračje na utakmici puno uvreda i povika, kaže Karamarko, nešto je što ga vrijeđa i provocira. Posebno mu je zasmetao natpis Vukovar na ćirilici.

- No, mi smo unatoč svemu tome snažna država, članica EU i svjesni smo da takve pojave više štete onima koji ih izazivaju nego nama - rekao je Karamarko u intervjuu za Večernji list.

Komentirajući status Hrvata u BiH, Karamarko je rekao kako je HDZ napravio veliki zaokret te pokušava što više komunicirati s ograncima stranke u BiH.

- Nastojimo jednako tako imati dobre odnose sa SDA. Mislim da oni moraju shvatiti da o njima jako puno ovisi. Ovisi prije svega hoće li BiH biti europska država. Najprije se mora riješiti pitanje ravnopravnosti statusa Hrvata. Hrvati ovdje nisu nacionalna manjina. Ovo je naša domovina i važna nam je isto koliko i Hrvatska. Hrvatski narod ima dvije domovine. Obje volimo i tako ćemo se i ponašati - rekao je Karamarko.

Dodao je kako se o suverenosti naroda u BiH moraju dogovoriti sva tri naroda te da će HDZ poštovati bilo kakvo rješenje.

Na upit o nadolazećem popisu stanovništva u BiH, Karamarko je kazao da Hrvati nikada neće biti nacionalna manjina u BiH jer su oni konstitutivni element. No, popis je jako bitan. Uvjeren sam da će sve nacionalne i vjerske institucije dati doprinos kako bi se pokazalo realno stanje Hrvata. Mi ćemo također pomoći u tome procesu. Ja sam optimist i opstat će hrvatski narod u BiH.