Kako je Komšić prevario Milanovića i što je novog predsjednika Hrvatske razočaralo kod njega

Željko Komšić i Zoran Milanović
Ilustracija / Hercegovina.info

Početkom rujna prošle godine, novi predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, gostovao je u emisiji "Nedjeljom u 2" urednika i voditelja Aleksandra Stankovića u programu HRT-a.

Zanimalo je Stankovića što Zoran Milanović misli o Željku Komšiću.

"Željko Komšić nakon što je prvi put izabran 2006 godine, dogovorio je kavu s Račanom i sa mnom u Palacu na kojoj se nije pojavio, nije čovjek došao. Mi smo se nakon toga upoznali, družili se. Ja sam govorio na njihovim (SDP) skupovima u Bosni i Hercegovini. Cijelo vrijeme sam mu govorio: Sad imaš šansu bit predstavnik hrvatskog naroda. Izabran si na mjesto koje je u predsjedništvu rezervirano za etničkog Hrvata, takvim se predstavljaš, to ti valjda nešto znači. Nisu te izabrali Hrvati, uopće nisu glasali za tebe. Ali ja vjerujem da je to šansa da se promijeni paradigma politike u Bosni i Hercegovini", kazao je Milanović.

"Ono što me je razočaralo je to što njemu do toga uopće nije stalo. Ja sigurno nisam HDZ-ovac iz Mostara, ali imam jako izražen senzibilitet za te ljude i za huliganske i divljačke napade prema tim ljudima. Očekivao sam od Komšića da pokaže ono što se u crnogorskoj etnologiji zove 'čojstvo'. Dakle jači si, veći si. Hrvati si ne mogu nikoga izabrati ako ih tako preglasate. Pa daj pokaži da ti je stalo. Ti i ambasadore šalješ sada u inozemstvo iz hrvatske kvote, iz kvote etničkih Hrvata. Pa zašto onda ne šalješ ambasadore koji su Jevreji. Pa nemoj me farbat. To nije čojstvo. Ne tražim junaštvo. Zaštiti druge od sebe, ti si jači. Komšić kada ode to će se pamtiti kao jedan čudan slučaj. Ja ga opet pozivam, nemoj to radit. Jedan istaknuti političar iz bosanskog SDP-a mi je rekao da to smatra nekorektnim", rekao je tada Milanović.