Jurišić: Perić će biti smijenjen, Perić: Poslat ću financijsku policiju u HSP

...a javnost će konačno dobiti odgovor na pitanje koja će uloga dopredsjednika Josipa Perića biti u budućnosti, hoće li on povući za sobom članove stranke iz Livna i Tomislavgrada te hoće li ministri Ante Krajina i Vjekoslav Čamber i službeno slijediti Perića.
Sam Zvonko Jurišić je u izjavi za Dnevni list jučer jasno poručio kako danas Periću slijedi opoziv s funkcije, odnosno smjena, ali ga poziva da sam na Glavnom stanu obrazloži s čime se to ne slaže u politici stranke, kakav odnos ima prema njemu te na taj način prekine s medijskim napadima.

Nanio je štetu

- On je svojim izjavama koje su neprimjerene jednom političaru nanio štetu HSP-u. Stoga ima priliku to obrazložiti, naglasio je Jurišić, pojasnivši kako se danas treba utvrditi i kako se ponijeti prema stranačkoj organizaciji u Tomislavgradu za koju će se vjerojatno zatražiti smjena. No, o daljnjim potezima ipak nije želio spekulirati, kazavši kako će nakon sjednice mnoge stvari biti jasnije, ali uz opasku kako se danas neće donijeti definitivna odluka o izlasku HSP-a iz federalne Vlade, iako će o tomu sigurno biti govora vrlo brzo.
Na naše pitanje što s ministrima Krajinom i Čamberom, pogotovo u svjetlu tvrdnji kako je prvi odani Perićev čovjek, Jurišić im je poručio kako, u slučaju da odluče slijediti Perića, želi svu sreću.
- Međutim, dok su god članovi HSP-a, oni se moraju ponašati i sukladno pravilima stranke, naveo je prvi čovjek HSP-a, kazavši kako će u slučaju da dva ministra otkažu poslušnost stranci o tomu obavijestiti druge partnere iz federalne vlasti.

Perić: Ministri su uz nas

S druge strane, Perić jasno poručuje - danas se neće pojaviti na sjednici jer sa "Zvonkom i njegovim suradnicima ne želi ni u istu crkvu", a pored opetovanog poziva Jurišiću da podnese ostavku, Perić je priznao kako za takvo što ima vrlo malo šanse, zbog čega će ekipa okupljena oko njega potražiti svoj put.
- S njima ne želim razgovarati, a uskoro ću im poslati pismo da moje ime i broj zaborave, a komunikaciju ćemo ostvarivati na drugi način. Mi ćemo zatražiti da financijska i krim policija ispita financijsko poslovanje u stranci i lopovluk koji se tamo radio, najavio je Perić. Govoreći, pak, o budućnosti HSP-a u ovom obliku, Perić je uvjeren kako je Jurišića besmisleno pozivati na ostavku, iako, bi, ako želi dobro HSP-u, trebao odstupiti, uz poruku kako nitko od njih ne zaslužuje voditi mjesnu zajednicu, a kamoli stranku koja teži biti parlamentarna.
Potvrdivši kako su ministri Krajina i Čamber apsolutno uz njega i ljude koji traže promjene te će se ponijeti onako kako se zajedno dogovore, Perić je objasnio i kako nema govora o izlasku iz federalne vlasti jer bi se u tom slučaju SDP omogućilo da nadzire sve procese.
- Mi nismo neozbiljni i nećemo napustiti vlast samo zato jer je Zvonko uvidio da ne može više kontrolirati svoje direktore. To je i razlog zbog kojeg najavljuje napuštanje. On je taj koji bi trebao odstupiti jer je kriv za sve u HSP-u, zaključio je Perić. Prema svemu sudeći, nakon današnje sjednice Glavnog stana bit će konačno poznato hoće li se i na koji način raščistiti odnosi na relaciji Perić - Jurišić te u kojem će to stupnju utjecati na status stranke, odnosno njezino buduće djelovanje kroz Vladu Federacije.

Mostar uz Zvonku

Nakon ZHŽ-a i u Mostaru je sukladno statutu HSP-a BiH održana utemeljiteljska sjednica Povjerenstva HSP-a BiH za HNŽ na čijem se čelu nalazi Nikola Raguž. Na sjednici je analizirano stanje u podružnicama HNŽ-a te se pristupilo razgovoru i o organizaciji županijskoga zbora, a pritom se osvrnulo i na stanje unutar HSP-a BiH uz jednoglasan zaključak kojim se osuđuje nestatutarno ponašanje pojedinaca u stranci kao i njihovo pojavljivanje u javnosti bez prethodnoga stranačkoga usuglašavanja stavova.
- Nećemo dopustiti djelovanje samostalnih strijelaca u stranci i zalagat ćemo se da se sankcionira svaki javni istup koji ide na štetu HSP-a BiH bez prethodnih konzultacija na tijelima stranke. Poglavito smo odlučni podržati opoziv Josipa Perića s mjesta zamjenika predsjednika stranke na sutrašnjoj sjednici Glavnoga stana u Mostaru. Županijsko vijeće HSP-a BiH HNŽ-a daje punu potporu demokratski izabranom Predsjedništvu na čelu s predsjednikom Zvonkom Jurišićem, poručili su iz Povjerenstva za HNŽ.

Dnevni list