Jurišić izjavio kako će za dva dana biti smjenjen direktor HT Vilim Primorac, Lijanović nudi Srbima...

platformaši, čistka, platformaši, vlast, platformaši, branitelji, revizija, nepotizam, Vlada Federacije, platformaši, Željko Komšić, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Nermin Nikšić, platforma, platformaši, vlast, BIH, država za čovjeka, platformaši, nepotizam, država za čovjeka, platformaši, zaduženja, javna poduzeća, platformaši, imenovanje, platformaši, Republika Srpska, pomoć, SDP BIH, vlast, platformaši, platformaši, platforma, sastanak, Federacija BIH, unitarna bih, platformaši, platformaši, vlast, BIH, HT MOSTAR, platformaši, smjene, sindikat, platformaši, prevara, platformaši, udar, Hrvati u BIH, SDP BIH, HDZ BiH, platformaši, federalna vlada, Federacija BIH, smjene, platformaši, platformaši, kadrovi, smjene, koalicija, proračun, platformaši, SDA BIH, SDP BIH, Zvonko Jurišić, Jerko Ivanković Lijanović, platformaši, platforma, platformaši, Bošnjaci, Hrvati u BIH, županije, HNŽ, ZHŽ, igre na sreću, Vlada FBiH, platformaši, platforma, BIH, FBIH, Vlada FBiH, MMF, no
Samo je dodao kako su se lideri stranaka platforme dogovorili o ubrzanju procedure imenovanja čelnih ljudi u pojedinim javnim poduzećima.

- Dogovorili smo čiji će biti predsjednici Nadzornih odbora i Uprava u javnim poduzećima. Detektirali smo i ministre koji trebaju pokrenuti procedure u tom pravcu. Dakle mogu kazati, kad se tiče predsjednika Uprave HT Eronet da smo dogovorili da će za dva dana Nadzorni odbor pokrenuti proceduru razrješenja staroga predsjednika Uprave i imenovanja novoga privremenoga direktora HT-a. Nikakvih problema u funkcioniranju izvršne vlasti u Federaciji BiH nema. Dapače, otvoreno smo razgovarali i o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj, Hercegbosanskoj i Srednjobosanskoj županiji. Želimo sukladno našim mogućnostima iskreno pomoći da te županije dobiju vlast, ali svi znamo da tu postoje i druge stranke i tu treba očigledno puno popuštanja i racionalne politike, kazao je Jurišić kako prenosi mostarski Dnevni list.


Zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić je kazao kako platforma funkcionira. Zamjenik Sulejmana Tihića pozitivnim ocjenjuje ovakav način komuniciranja između stranaka koje čine nametnutu federalnu vlast i potvrdio je kako stranke platforme zajednički nastupaju u pregovorima oko formiranja vlasti u tri županije, ali i na državnoj razini.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija je također potvrdio zajedništvo stranaka platforme i opredijeljenost za nastavak zajedničke vlasti. Lagumdžija nije mogao izbjeći mnogobrojna pitanja novinara koji su se ipak više zanimali za prognoze sutrašnjih razgovora lidera šest stranaka koji su nedavno u Mostaru pokrenuli proces formiranja Vijeća ministara, osobito nakon izjave potpredsjednika SDP-a Damira Hadžića kako je izvjesno da će pregovori biti prekinuti ako ne bude dogovora.

- Ovdje bih citirao Dragan Čovića koji često voli kazati kako smo blizu dogovora. Ja mislim kako smo realno blizu dogovora oko nekih pitanja, kao što su zakon o državnoj pomoći, vojnoj imovini pa možda i oko provedbe sudske presude u slučaju "Sejdić - Finci". Želim vjerovati da je dogovor moguć, ali je moguće i da sve pukne. Vjerujem kako smo i suviše ozbiljni i da tu varijantu nećemo dopustiti. Ovaj sastanak stranaka platforme je priprema za taj sastanak u četvrtak. Ja sam već obavio razgovore sa liderima SDA, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Sulejmanom Tihićem, Draganom Čovićem, Božom Ljubićem, te telefonom s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom. Želim pokušati približiti sudionike sastanka nekakvom paketu i programskom dogovoru na otkočivanju procesa na euroatlantskom putu. Nadalje želio bih vidjeti kako doći do Vijeća ministara koje će doista odražavati pod jedan: Ustav, pod dva izborne rezultate i tu su stranke platforme jedinstvene i jasne sa svojim pozicijama. Ja još uvijek vjerujem kako je u četvrtak dogovor moguć i treba mu dati šansu. Postoji niz mogućnosti. Ali priznajem, ukoliko se barem ne približimo onda uistinu i nema više razloga se dalje sastajati, kazao je Lagumdžija napominjući kako se svako približavanje mora iskoristiti te kako je on optimist.

Predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović je nakon sastanka za Dnevni list izjavio kako je vrlo zadovoljan radom tzv. Vlade FBiH kao i otvorenim i konstruktivnim dijalogom i Lijanović je uz to poručio kako on, kao jedan od kandidata "platformaša" za mandatara Vijeća ministara, nudi Srbima iz RS-a četiri ministarske pozicije u državnoj Vladi što i traži lider SNSD-a Milorad Dodik.

- Ako će pristati ući u vlast sa strankama platforme, ja kao kandidat za mandatara nudim ono što oni traže, kazao je Ivanković Lijanović.

Na sastanku Platformaša nametnuti predsjednik Federacije BiH Živko Budimir je, kako je izjavio Dnevnom listu žestoko kritizirao masovnije slučajeve revizije prava ratnih vojnih invalida i nositelja najviših ratnih odličja pripadnika bivšega HVO-a, ali je i dodao kako su se lideri stranaka platforme usuglasili kako se revizija mora provesti bez zadrške i korektno.