Juncker, Mogherini i Hahn dolaze u BiH s tri važne poruke

poruka
... Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine organizirala je okrugli sto na temu Bosna i Hercegovina u procesu proširenja EU - Odgovor na perspektivu, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Uvodničari na dva panela bili su: Lars - Gunnar Wigemark, šef Izaslanstva Europske unije u BiH, Avgustina Tzvetkova, veleposlanica Bugarske u BiH, zemlje koja trenutno predsjedava Vijećem Europske unije, Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamenta BiH, Osman Topčagić i član Predsjedništva Paneuropske unije BiH.

Šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars - Gunnar Wigemark podsjetio je na nedavno objavljenu Strategiju EU za zapadni Balkan, koja će biti korištena kao temelj za naredne aktivnosti svih šest zemalja u pogledu EU integracija. Napomenuo je da krajem mjeseca u posjetu BiH dolaze predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Han, koji će prilikom posjete istaknuti tri bitne stvari i poslati važne poruke.

Po njegovim riječima, visoki dužnosnici EU će pozdraviti završavanje aktivnosti na izradi odgovora na Upitnik Europske komisije, kao i značajne reformske mjere okončane najvećim dijelom krajem prošle godine.

"Druga njihova poruka će biti da s ovim aktivnostima treba i nastaviti, jer iako je ova godina izborna, nema izgovora za bilo kakvo opuštanje. Treća poruka će glasiti da je potrebno intenzivirati regionalnu saradnju", rekao je šef Izaslanstva EU. Podvukao je da će naredni mjeseci biti ključni za sve zemlje zapadnog Balkana, posebno za BiH, jer je ova godina izborna. U tom smislu, dodao je, neophodno je nastaviti raditi na procesu europskih integracija.

Veleposlanica Bugarske u Bosni i Hercegovini Avgustina Tzvetkova poručila je da je vrijeme da politički lideri i građani zemalja zapadnog Balkana ubrzaju proces europskih integracija. Podsjetila je na slogan bugarskog predsjedavanja EU "Zajedni smo jači", koji odražava samu suštinu EU, kao i suštinu europskog puta zemalja zapadnog Balkana. Između ostalog, napomenula je da će u svibnju u Sofiji biti održan Summit EU - zapadni Balkan, čiji će fokus biti na unpređenju napora u procesu EU integracija, dok će rezultati ovisiti od pojedinačnih napora zemalja u EU integracijama.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić rekao je da kandidatski status BiH predstavlja generacijski izazov te da svi izazovi koje nosi izborna godina neće usporiti BiH u procesu pristupanja EU. Za Strategiju EU za zapadni Balkan kazao je da predstavlja dokaz obnovljenog pristupa euvropskih institucija prema svim zemljama zapadnog Balkana te ocijenio da je EU definirala taj prostor kao politički, ekonomski i sigurnosni prioritet.

Predsjedavajući Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović ocijenio je da tema okruglog stola predstavlja izazov koji BiH može izdići iznad svakodnevnih prepreka kada je u pitanju politika te rad Parlamentarne skupštine. Govoreći o radu Zajedničkog povjerenstva, kazao je da ona jedino parlamentarno tijelo koje ima zadaću nadzirati proces implementiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nažalost, kako je rekao, Povjerenstvo se ne može pohvaliti svojim učinkovitim nadzorom, ali da to nadomještava niz njenih drugih aktivnosti, uključujući i današnji okrugli stol. Zaključio je da je, uprkos nekim nedobronamjernim iskazima iznesenim u javnosti u pogledu euvropskog puta BiH, ipak postignut svojevrstan napredak te da će taj trend biti nastavljen i u narednim godinama.

Član Predsjedništva Paneuropske unije BiH Osman Topčagić moderirao je diskusiju koja je uslijedila, a svoja mišljenja i stavove o predloženoj temi iznosili su i drugi sudionici okruglog stola: zastupnici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i predstavnici ostalih institucija Bosne i Hercegovine i ostalih razina koje se bave europskim integracijama, predstavnici diplomatskog, političkih stranaka, nevladinih organizacija, akademske zajednice i eksperti iz oblasti europskih integracija. Pokrovitelji okruglog stola bili su Vlada Županije Sarajevo i Grad Sarajevo./HMS/