Jovičić: "SNSD će sa Dodikom na čelu stati u zaštitu interesa hrvatskog naroda"

Milorad Dodik
"Realan sam političar, vjerujem u "politiku kao umijeće mogućeg", i želio bih da SDP prihvati da je neophodno da dva HDZ-a treba da se dogovore o budućem predsjedavajućem Vijeća ministara BiH", rekao je Jovičić sinoć za TV OSM na Palama.

Komentirajući kašnjenje u procesu formiranja vlasti na nivou BiH i u Federaciji BiH (FBiH), on je istakao da je vlast već formirana u Republici Srpskoj (RS), koja nikada nije bila remetilački faktor.

"Problem je u tome što, nažalost, još nema političkog dogovora unutar ključnih bošnjačkih i hrvatskih stranaka u Federaciji BiH", rekao je Jovičić.

On je zadovoljan što će sutra u Banjaluci biti održana prva sjednica Vlade RS jer je to najbolji pokazatelj da je RS zaokružila formiranje vlasti mnogo efikasnije nego FBiH, gdje je ovaj proces još neizvjestan.

Prema njegovim riječima, SNSD će, uprkos svim problemima u BiH, istrajati na zaštiti srpskog naroda u RS i BiH.

"SNSD, kao jedan od najodgovornijih i ključnih političkih faktora u BiH - sa predsjednikom Miloradom Dodikom na čelu - staće i u zaštitu interesa hrvatskog naroda, koji jeste konstitutivan u BiH, ali očigledno nije i ravnopravan u odnosu na druga dva konstitutivna naroda u BiH", rekao je Jovičić.

On je upozorio da se "u BiH ne smije dozvoliti dominacija bilo kog naroda", ističući da on osobno ne priznaje nikakve "klonirane", već samo autentične predstavnike naroda u BiH.

(srna)