Josipović: Zabrinut sam zbog neravnopravnosti Hrvata u BiH, i tu zabrinutst djelim s Vatikanom

..., koje ga je u petak na svečanosti u Mostaru proglasilo osobom godine u regiji, da svoju zabrinut zbog neravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini dijeli s brojnim međunarodnim dužnosnicima, uključujući Vatikan.

„Moja su gledišta podudarna vatikanskim. Ali, zabrinutost zbog očite institucionalne neravnopravnosti Hrvata u BiH dijele i svi visoki dužnosnici i državnici s kojima sam razgovarao. Dijele ih i političari iz BiH, ne samo hrvatski. Znači, to je očito ozbiljan problem koji treba riješiti, i zbog Hrvata u BiH, ali i zbog BiH koja je zemlja tri konstitutivna naroda i svih svojih građana", rekao je Josipović.

Pojasnio je da se Hrvati ne osjećaju ravnopravnim s druga dva naroda u BiH te nemaju iste mogućnosti sudjelovanja u političkom procesu. Dodao je da je BiH nemoguće zamisliti kao zajednicu u kojoj Hrvati ne bi imali ulogu u vlasti i javnom životu u dvama entitetima Federaciji BiH odnosno Republici Srpskoj s bošnjačkom odnosno srpskom dominacijom.

„Mislim da je ona nemoguća, i da je BiH bez Hrvata nezamisliva. Možda ovakvi scenariji i postoje kod nekih neodgovornih ljudi, ali realnost BiH je otvaranje a ne zatvaranje - BiH će, siguran sam, ići u širu zajednicu europskih naroda bez granica, a ne u feude ili ograničena zatvorena područja za koja u suvremenom svijetu nema budućnosti", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Prema njegovim riječima zauzimanje Zagreba za jednakopravnost triju naroda, pa tako i Hrvata u BiH, je principijelne naravi zbog čega to ne smatra opasnim da se Hrvatsku optuži za miješanje u unutarnje stvari ove zemlje.

„Ako svi međunarodni sugovornici vide da postoji taj problem, i o njemu govore, i nitko ih ne optužuje za miješanje u unutrašnje poslove BiH, ne vidim razloga zbog čega bi Hrvatska - koja objektivno ima vitalni interes da je BiH stabilna - bila izdvojena", rekao je Josipović.

Hrvatski predsjednik je uvjeren da političari u BiH trebaju postići dogovor oko izmjena ustava.

U intervju Večernjem listu BiH predsjednik Josipović je kazao i ako je osobno pridonio na smanjenje animoziteta između Hrvata u Hrvatskoj i BH.

„Ne odobravam te animozirete, smatram da su štetni, često na rubu rasizma". Pri tome je pozvao hrvatske stranke u BiH da vode autonomnu politiku a ne da budu ekspozitura stranaka iz Hrvatske.( R. I. Dnevnik.ba)