Josipović sljedećeg tjedna stiže u Mostar, Kosor potkraj mjeseca

Ivo Josipović, Bakir Izetbegović, granica, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Jajce, nagrada, Dobar loš zao emisija, Mario Vrankić, Ivo Josipović, Ivo Josipović, komunizam, ustaše, darko juka

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sljedeći tjedan stiže u višesatni posjet Mostaru, doznaje Večernjak. Hrvatski predsjednik će u utorak biti gost Mostara te posjetiti njegovu lijevu i desnu obalu. Domaćin će mu biti gradonačelnik Ljubo Bešlić. Doznaje se kako će Josipović obići mostarsku bolnicu, ali i Sveučilište u Mostaru gdje će razgovarati s vodstvom ove jedine visokoškolske ustanove na hrvatskome jeziku, ali i studentima koji su za posljednjeg susreta imali vrlo zanimljivu raspravu. Očekuje se da će hrvatski predsjednik razgovarati i s predstavnicima hrvatskih političkih stranaka koje su ovoga tjedna napravile najznačajniji iskorak dogovorajući zajednički nastup i suradnju u vlasti.

Hrvatski predsjednik je u više navrata pozivao na značenje okupljanja hrvatskih stranaka u BiH u snaženju ukupne pozicije pri uspostavi vlasti, a napose u procesu ustavnih promjena. I prilikom komentara o posljednjim izborima Josipović je rekao kako postoji sustav biranja u Bosni i Hercegovini koji na izvjestan način diskriminira Hrvate kao najmalobrojniju zajednicu. Josipović se zauzima za postizanje takvog dogovora u zemlji koji bi uspostavio balans između kolektivnih i građanskih prava. U tome smjeru su i brojni sugovornici, među kojima su bili i uzoriti kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u BiH Alessandro D'Errico, ali i stranački prvaci Dragan Čović i Božo Ljubić, prilikom posljednjih posjeta isticali potrebu za ustavnim promjenama. Upravo je Hrvatska jamac Daytonskog sporazuma i u posljednjih deset godina do dolaska Josipovića, Pantovčak je ponajmanje bio saveznik Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Uz Josipovića koji vrlo principijelno zagovara promjene u BiH imajući na umu interese svih Hrvata, od prognanika u RS-u do većinskih dijelova u Federaciji, očekuje se i skori posjet hrvatske premijerke i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor. Premijerka je već izrazila svoju iskrenu potporu sporazumu o okupljanju predsjednika dva HDZ-a u BiH, ali i mogućnosti da se ova suradnja proširi i na ostale stranke. Na taj način Republika Hrvatska postaje u pravome smislu saveznik države BiH, ali i Hrvata koji imaju najmanje potpore velikih svjetskih administracija. Zagreb sada nastupa vrlo aktivno ukazujući na podređeni položaj Hrvata u BiH nasuprot politici izbjegavanja ‘miješanja u unutarnje stvari'.

izvor: vecernji.ba