Josipović primio Komšića

Josipović i Komšić razgovarali su o temama od zajedničkog interesa za dvije zemlje i istakli potrebu što skorijeg formiranja vlasti u BiH na svim nivoima, kao i snažnog iskoraka BiH na Europskom putu, priopćeno je danas iz Komšićevog ureda.

Komšić je rekao da će stranke sa hrvatskim predznakom, kao i Hrvati biti adekvatno zastupljeni u novoformiranoj vlasti, ali da niti jedna stranka u BiH nema ekskluzivitet isključivog predstavljanja jednog naroda.

Podsjećajući da je demokratska praksa da stranka sa najvećim brojem glasova predlaže mandatara za sastav Vijeća ministara BiH Komšić je naglasio da u to sigurno neće biti predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, iako se, navodi se u priopćenju, on za to duži period samokandiduje.

U priopćenju se Čović, kojem je OHR poslije smjenjivanja i izrekao zabranu obavljanja funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, ima veći broj kaznenih prijava i otvorenih postupaka koji ga diskvalificiraju kao ozbiljnog kandidata za bilo koju funkciju.

Josipović se, između ostalog, interesovao o prioritetima koje će BiH sa novom vlasti imati na unutarnjem i spoljnom planu, mogućnostima postepene promjene aktuelnog ustava u BiH i jačanju kapaciteta državne vlasti u pregovaračkom procesu ka NATO-u i EU.

Rečeno je da će se, između ostalog, raditi na usvajanju "europske klauzule" i drugim poboljšanjima efikasnosti državne vlasti.

Razgovarano je o regionalnoj saradnji, potrebi reaktiviranja mehanizama državne suradnje BiH i Hrvatske radi rješavanja otvorenih pitanja i dalje saradnje u okviru NATO-a.

Josipović je informirao člana Predsjedništva BiH o aktuelnoj situaciji u Hrvatskoj i teškoćama sa kojima se suočava aktuelna vlast.

dnevnik.ba