Josipović: Nisam ni ja svima dobar Hrvat baš kao Željko Komšić

"U BiH postoji izvjesno nepovjerenje među političkim opcijama, zato očekujem da će uz puno dobre volje promjene raditi korak po korak", rekao je Josipović sinoć za politički magazin "60 minuta" Federalne televizije.

Josipović je istakao da je u višenacionalnim državama uvijek velika mudrost naći pravu mjeru između decentalizacije i centralizacije, što je ključ uspjeha multinacionalnih država.

"Gledajući prijateljski, sa starane, očito je da jedan te isti problem neki žele riještiti decentralizacijom, a neki centralizacijom", kaže Josipović.

Dalje je istakao je kako ima utisak da lideri velikih političkih stranaka u našoj zemlji razmišljaju o budućnosti i vide BiH koja mora funkcionirati, a takav je utisak hrvatski predsjednik stekao nakon razgovora s dva člana Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, te liderima SDP-a i HDZ-a, Zlatkom Lagumdžijom i Draganom Čovićem.

Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, Josipović je ustvrdio kako afirmira socijaldemokraciju, te dodao kako mora istrpjeti napade onih koji ističu da "nije dobar Hrvat": "On mora istrpjeti te napade, baš kao i ja, jer ni ja nisam svima dobar Hrvat", izjavio je Josipović.

Govoreći o odnosima između BiH i Hrvataske, Josipović je naveo da postoje otvorena pitanja o granici, imovini i različitim praktičnim aranžmanima, ali da to nisu nepremostivi problemi, koje neće moći riješiti vlasti sa malo više hrabrosti.

Kada je riječ predstojećoj posjeti predsjednika Srbije Boraisa Tadića Ovčari, Josipović je ocijenio da je to vrlo značajan događaj koji pokazuje spremnost Beograda i Zagreba za novi početak i za rješavanje problema, kao što su sukcijesija, povratak izbjeglica, te nestalih lica, i to u duhu dobrosusjednskih odnosa.

Predsjednik Hrvatske smatra da aktualna garnitura političara nema prava da takve probleme ostavlja narednoj generaciiji.

radiosarajevo.ba