Josipović ne želi susret s Inzkom u Zagrebu ?!

Ivo Josipović, Andrija Hebrang, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Milorad Dodik, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Božo Ljubić, HDZ 1990, Hrvati u BIH, Hrvatska, Ivo Josipović, SDP BIH, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Hrvatska, Politika, Valentin Inzko, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Mostar, Hercegovina, Ivo Josipović, vic, Tomislav Karamarko, Papa Benedikt, predsjednik Josipović., Ivo Josipović, Vedran Mornar, Hrvatski nogometni savez, hrvatski nogomet
Kako doznaje portal Dnevnik.ba Inzko se želi tom prigodom susresti u Zagrebu s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, ali ne i Josipović . Zahlađenju odnosa između hrvatskog predsjednika Josipovića i visokog predstavnika Inzka doprinijela je činjenica da je on zanemario upozorenja hrvatskog državnog vrha da vlast u FBiH nije razumno formirati ignorirajući izbornu volju hrvatskog naroda, kao jednog od tri konstitutivna u BiH , kao i da takva rješenje dugoročno nisu dobra.

Osim što je ignorirao upozorenja Josipovića i premijerke Jadranke Kosor, Inzko se stavio iznad ustava i zakona, suspendirao odluke Središnjeg izbornog povjerenstva te tako omogućio nezakonito formiranje federalne vlade i izbor predsjednika Federacije BiH.

Takvo ponašanje visokog predstavnika dovelo ga je u poziciju da ga se u Hrvatskoj ignorira, a od Inzka su se distancirali i neki njegovi dojučerašnji prijatelju i Hercegovini koji izbjegavaju svaki kontakt s njim.

Iznko, očito, sada pokušava donekle popraviti štetu koju je napravio svojim neodmjerenim potezima koje vuče u posljednje vrijeme, a što ga uz Zlatka Lagumdžiju drži najodgovornijim za vrlo lošu političku klimu u BiH i odnose na relaciji Mostar - Sarajevo, ali i Sarajevo Banja Luka izbjegava.

U tom bi se kontekstu mogla promatrati njegova današnja izjava oko formiranja državne vlasti te da je međunarodna zajednica spremna pomoći medijacijom u tom procesu, a da su njegova stajališta „poznata još od 3. listopada i da predsjedavajući Vijeća ministara mora biti Hrvat po rotaciji. Državna vlada mora imati što širu podršku, da je čini što više stranaka i jedan od HDZ-ova treba dati državnog premijera - izjavio je Inzko za Avaz na povratku iz Washingtona u Sarajevo.