Josipović nakon sastanka s tročlanim predsjedništvom BiH: Odnosi RH i BIH na visokoj razini

...dogovorom, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu predsjednik RH Ivo Josipović nakon sastanka s tročlanim predsjedništvom BiH.

"Bosna i Hercegovina jedan je od najvažnijih partnera RH i naš najbliži susjed s kojim dijelimo puno toga dobrog", rekao je predsjednik Josipović na zajedničkoj konferenciji s predsjedateljem Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Današnji sastanak ocijenio je nastavkom pozitivnih trendova i najavio intenziviranje napora za rješavanjem svih otvorenih pitanja, prije svega pitanja granice, međusobnih imovinskih odnosa, dvojnog državljanstva te sporazuma o slobodnom tranzitu (Luka Ploče i Neum).

Trojica članova predsjedništva BiH - Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić susretom s Josipovićem počeli su dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj.

Josipović je nakon sastanka također najavio održavanje sjednice Međudržavnog vijeća za suradnju odmah nakon uspostave Vijeća ministara BiH, a dvije će države, napomenuo je, nastaviti surađivati i na pitanju sukcesije bivše države.

Po riječima hrvatskog predsjednika, u razgovoru s kolegama iz predsjedništva BiH bilo je riječi i o pitanjima vezanim uz gospodarstvo, s naglaskom na međusobnoj trgovinskoj suradnji i zajedničkim nastupima na trećim tržištima, a razgovaralo se i o pitanju izbjeglica i povratku.

"Moja je ocjena da je današnji sastanak bio iznimno važan i uspješan te da predstavlja nastavak doprinosa stvaranju dobrih odnosa između naših dviju zemalja", rekao je Josipović novinarima.

Suglasivši se da je današnji sastanak potvrda dobrih odnosa dviju zemalja, predsjedatelj predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je da je krajnje vrijeme da i izvršni organi vlasti dviju zemalja "pokažu na djelu kako je moguće rješavati otvorena pitanja ", prije svega pitanja imovine i granice.

"Dužnosnici moraju pokazati da doista mogu nešto riješiti a ne samo govoriti da to žele riješiti", naglasio je Radmanović, dodavši kako je svjestan da rješavanje problema nije jednostavno.

On je ocijenio susret s Josipovićem važnim za cijelu regiju, "jer nijedna zemlja ne može živjeti sama".

"BiH se ugleda na Hrvatsku na njezinu putu u EU", kamo žele stići sve zemlje regije, naravno - različitim tempom, kazao je Radmanović.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH na kraju je ustvrdio kako sve zemlje regije trebaju zajednički surađivati u borbi protiv kriminala i korupcije, ocijenivši to, uz mir i stabilnost, ključnim pitanjem za cijelu regiju.

(Fena)