Josipović: Mora se poštovati jednakost sva tri naroda u BiH

Naglasivši da hrvatska državna politika podržava suverenost i teritorijalni integritet BiH, Josipović je izrazio zadovoljstvo što je u nedavnim razgovorima s njemačkim kolegom Christianom Wulffom i kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu vidio da u potpunosti dijele stav o BiH.

"Nitko u Hrvatskoj nema ni najmanju namjeru da se miješa u unutarnje poslove BiH. Smatram da su političari u BiH na neki način odgovorni, prije svega pred svojim narodom, da urede zemlju da bude funkcionalna i da poštuje jednakost sva tri naroda i svakog pojedinca", rekao je Josipović novinarima u Zagrebu, dodavši da će hrvatska politika učiniti sve što je u njenoj moći da svi susjedi, a posebno BiH uđu u EU.

On je negirao da je slučajem Tihomira Purde, koji je osumnjičen za ratni zločin nad Srbima u Vukovaru 1991. godine, "otvoren lov na vještice", tvrdeći da nema što dodati izjavi hrvatskog tužiteljstva koje je obajavilo da nema osnova za krivični postupak protiv Purde.

Josipović je rekao da ne misli da je "slučajem Tihomira Purde" otvorena "bilo kakva hajka na branitelje", jer oni, kako je rekao, uživaju zaštitu i podršku hvatske države, a pravna država vrijedi za sve jednako. "Hrvatska pravna država je rekla za Purdu da nije kriivčno odgovoran", kaže hrvatski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne poznajem konkretan slučaj i neću da sudim šta će učiniti vlasti BiH. Naše državno tužiteljstvo je reklo šta o tome misli i nemam tome što dodati", rekao je Josipović, odgovarajući na pitanje novinara očekuje li da će Purda, koji je u zatvoru u BiH, biti izručen Srbiji, koja je to zatražila.

On je najavio da će prilikom skorog susreta s članovima Predsjedništva BiH razgovarati i o pravosudnoj suradnji dvije zemalja, u dogovoru sa resornim ministarstvom.

Josipović je rekao da u slučaju slanja pisma-bombe u veleposlanstvno Hrvatske u Berlinu postoje nova saznanja, ali da zbog istrage, koja još traje, ne može o njima da govoriti.

"Vjerujem da će naša tijela krivičnog kažnjavanja, u suradnji s njemačkim vlastima, otkriti one koji su se upustili u tu vrstu terorizma", rekao je Josipović u razgovoru sa novinarima u okviru tradicionalnog susreta sa građanimja "Na kavi sa predsjednikom" u Zagrebu.

(srna)