Josip Perić "ruši" stav HSP-a BiH: "Ili treba uvesti hrvatski entitet, ili treba ukinuti postojeća dva"

Jedino sami sebi mogu pomoći, a da bi to učinili moraju se ujediniti.

"Od Bošnjaka i Srba ne treba očekivati da Hrvatima osiguraju jednakopravnost, a to se potvrdilo prilikom proteklih izbora", bila je misao sa kojom je započeta i zaključena javna tribina pod nazivom "Stop majorizaciji nad Hrvatima u BiH" koja je održana pod organizacijom Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF), Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, te Hrvatskog Intelektualnog zbora (HIZ), u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

U izlaganjima dužnosnika  dosta se govorilo o razlozima, odnosno povijesnom slijedu događaja koji je doveo do situacije u kojoj se Hrvati u BiH danas nalaze. Međutim, nažalost, malo toga je rečeno o tome kako popraviti nezavidnu situaciju koju su svi izlagači vrlo detaljno utvrdili.

Na samom početku, Ivan Kraljević, predsjednik HSPF-a ukazao je na činjenicu kako se mlade, prvenstveno misleći na studente, koji su i organizovali ovu tribinu, malo, ili nimalo, ne pita za mišljenja koja bi zasigurno pomogla visokim političkim dužnosnicima prilikom kreiranja i usvajanja važnih odluka. Osvrnuvši se na aktuelnu političku situaciju u zemlji Kraljević je istakao važnost poštivanja izborne volje hrvatskog naroda prilikom formiranja svih nivoa vlasti.

"Svjesni smo kako naše stranke nisu savršene, ali izborna volja građana se mora poštivati, pa makar ona bila naopaka", kazao je Kraljević.

Dr. Božo Žepić, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, smatra da je osnova majorizaciji hrvatskog naroda postavljena potpisivanjem Washingtonskog sporazuma, koji su, kako ističe, potpisali nelegitimni predstavnici Hrvata.

"To je bio mamac za Hrvate da stvar prođe bez otpora, što se i dogodilo. I kad vas stranci natjeraju da nešto potpišete, poslije vam samo kažu: "Potpisali ste, sada to provedite"", kazao je Žepić koji je svoje izlaganje naslovio "Razdijeljen narod - pogodan objekt za diskriminaciju i majorizaciju".

Žepić je istakao kako se Hrvati moraju sami boriti za sebe, a tada će steći i poštovanje, kako drugih naroda u zemlji, tako i međunarodne zajednice.

Međutim, ponovo ostaje pitanje na koji način se to može učiniti? Još jedno izlaganje sa povijesnog stajališta dao je i Ivan Vukoja, urednik "Statusa", magazina za političku kulturu i društvena pitanja. Vukoja je iznio nekoliko ključnih elemenata kroz koje se majorizacija nad Hrvatima u BiH očituje. Kao ključni elemenat naveo je izbor SDP-ovog Željka Komšića za predstavnika hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH, za koga smatra da je ne samo nelegitimno izabran, nego i nezakonito i protivustavno. Pokušaj formiranja vlasti, na svim višim nivoima, bez HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., legitimnih predstavnika Hrvata, naveo je kao još jedan ključni elemenat u diskriminaciji i majorizaciji Hrvatskog naroda.

Nakon njega, na red je došao Josip Perić, zamjenik predsjednika HSP-a BiH. Vjerojatno imajući na umu trenutne nesimpatije prema svojoj stranci, većina njegovog izlaganja bila je izuzetno osobna, jer je uglavnom isticao i branio svoje poglede i načela. Istakao je kako dvoentitetsko uređenje BiH garantira majorizaciju Hrvata. A na pitanje o stavu njegove stranke političkom magazinu "60 minuta" odgovorio je: "Možete provjeriti koliko sam puta bio gost u tom magazinu, i onda će te znati moje mišljenje".

"Ili treba uvesti hrvatski entitet, ili treba ukinuti postojeća dva", stav je Perića, koji se zasigurno razlikuje od politike njegove stranke.

Mate Franjičević iz HDZ-a BiH je istakao kako je Daytonski sporazum trebao biti samo privremeno rješenje za BiH.

"Daytonskoj" BiH mogu biti zadovoljni samo Bošnjaci i Srbi", između ostalog je istakao Franjičević. Navodi kako jedan narod ne može biti slobodan ako ne odlučuje o pitanjima koja su za njega presudna, a hrvatski narod, kako je naveo, tu mogućnost nema. Citirao je svog stranačkog lidera, da su dva HDZ-a zaista na posljednjoj crti obrane hrvatskog suvereniteta u BiH.

Martin Raguž, zamjenik predsjednika HDZ-a 1990., kazao je kako dolaze historijski trenuci, jer se prvi put nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma internacionalizovalo hrvatsko pitanje. Kao Perić, i Raguž je istakao problematiku dvoentitetskog uređenja zemlje.

"Ova dvoentitetska struktura nam govori: ili se asimilirajte ili se odselite. Mi nećemo uraditi ni jedno ni drugo. U toku je demokratski plebiscit hrvatskog naroda. Stranke više nisu važne, važni su ljudi", ustvrdio je Raguž. Takođe je spomenuo veliku ulogu međunarodne zajednice, i dosadašnjih visokih predstavnika u BiH u odlučivanju i kreiranju odnosa u BiH, pa tako i položaja hrvatskog naroda, kazao je da sada svjetske velesile i međunarodna zajednica "pilatovski" peru ruke od svega.

Organizatori su najavili održavanje još nekoliko ovakvih tribina širom BiH.

(24sata.info)