Jerko Ivanković Lijanović: Prevara bivšeg ministra i vlade prema poljoprivrednicima iznosi 12 miliona KM

Jerko Ivanković Lijanović, NS radom za boljitak, Nermin Nikšić

...predstavnicima udruženja poljoprivrednika u FBIH.

Vrijedni poljoprivredni proizvođači danas su na sastanku upoznati da smo u potpunosti ispoštovali dogovore sa prošlog sastanka, da u Federalnom ministarstvu radimo u dvije smjene, da ja neću ići na odmor ove godine i da imamo na raspolaganju 20 miliona konvertibilnih maraka da se isplate poticaji za prvu polovicu ove godine, tako da svi proizvođači mogu u ovome mjesecu dobiti novce.

Prevara poljoprivrednika u Federaciji BiH prouzrokovana odnosom bivše Vlade FBiH ostavila nam je u obavezu isplatu iz perioda njihovog mandata i zbog toga ćemo u ponedjeljak 08.08.2011. održati vanrednu sjednicu Vlade FBiH gdje ćemo pokušati iznaći rješenja za taj period. Ta prevara poljoprivrednih proizvođača je teška negedje oko 12 miliona konvertibilnih maraka.

Pogrešna politika, koja je proteklih petnaest godina vođena prema poljoprivrednicima dovela je do opravdanih nezadovoljstava poljoprivrednika koje i ja kao ministar svesrdno podržavam jer ih razumijem. Podržavam njihove prosvjede uz napomenu da smatram da se njihovo nezadovoljstvo treba iskazivati prema Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, jer su to institucije koje treba da donesu propise o zaštiti domaće proizvodnje i jasnu strategiju borbe sa uvoznim lobijima koji uništavaju naše proizvođače, "izjavio je Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije BiH.

Sastanku je bio prisutan i premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić koji se upoznao sa cjelokupnim stanjem davši obećanja za što skorije riješavanje problema poljoprivrednika.