Jelavić prodao kuću za 1,3 milijuna Čović novi stanar Bara

covic
Tu je svoju vilu među prvima izgradio bivši predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, a trend pomodarstva nastavili su još neki istaknuti HDZ-ovci.
U Mostaru se u posljednje vrijeme može čuti da je Jelavić prodao svoju velebnu kuću. No, ova lokacija zbog toga neće izgubiti na atraktivnosti, jer u nju, prema zasad nepotvrđenim informacijama, doseljava aktualni šef HDZ-a Dragan Čović.

Vidačak novi vlasnik

Jelavić, koji je 2005. u Hrvatsku pobjegao pred izricanje desetogodišnje presude u slučaju “Hercegovačka banka”, vilu na Barama navodno je prodao visokopozicioniranom dužnosniku HDZ-a BiH Anti Vidačku za 1,3 milijuna maraka. Potvrdu ove informacije nismo mogli dobiti, ali mostarska javnost i neki portali odavno bruje o tome. Jelavić je kuću navodno cijenio čak 2 milijuna maraka. No, Vidačak ju je ipak uspio dobiti za 1,3.
Jelavićeva kuća u kojoj već godinama nitko ne živi čini se da je tako dočekala bolje dane, jer Vidačak je ipak vrlo poznat i utjecajan biznismen čija tvrtka Promark ima sve veće poslove u Mostaru. Vidačak je i predsjednik Nadzornog odbora Razvojne banke, kao i predsjednik HŠK Zrinjski.
Naravno, ne treba zaboraviti kako je Vidačak vrlo odan vrhu HDZ-a BiH, a pogotovo Čoviću, čime će se vrlo dobro uklopiti u naselje Bare koje je odavno poznato kao elitni dom visokopozicioniranih HDZ-ovih dužnosnika i njima im bliskih poduzetnika.

Čovićeva parcela

Istodobno dok bivši predsjednik HDZ-a BiH iseljava, sadašnji useljava. Naime, završetkom nove šetnice na Barama, koja se prostire uz rijeku Radobolju, započeli su i prvi radovi na zemljištu koje je Dragan Čović navodno kupio od mostarske obitelji Efica.
Za sada se ne može mnogo vidjeti, tu su tek dva gotovo ruševna objekta, no prvi radovi prilikom kojih je izvršeno kompletno poravnanje terena odaju kako će na tom mjestu uskoro biti veliko gradilište. Na parceli od oko 2000 metara četvornih, koja je uredno ograđena i pripremljena za radove, Mostarci su u posljednje vrijeme više puta viđali Dragana Čovića.
Čini se kako će Čović uz svoje novo imanje imati i odgovarajuću šetnicu koja je, doznaje se, upravo zbog presijecanja Čovićevog zemljišta morala biti izmaknuta nekoliko metara.

Elitno naselje i zatvorenici

Naselje Bare posljednjih je godina u Mostaru, kao i širem prostoru Hercegovine, najpoznatije upravo po spomenutoj kući Ante Jelavića, kao i po tome što se tu na boravku otvorenog tipa na obližnjem imanju nalaze zatvorenici KPD-a Mostar, a koji se tu bave poljodjelstvom i stočarstvom, konkretno sadnjom paprike i rajčice te uzgojem svinja.
Kasnije je u Jelavićevom bližem susjedstvu još luksuzniju kuću podigao njegov dugogodišnji prijatelj i poslovni partner Marinko Rozić, kao i poznati liječnik Zdenko Ostojić. Nakon što i Čović završi svoj dio posla na ovom području, Bare će se s pravom moći prozvati mostarskim Beverly Hillsom.

Zabranjena izgradnja

Bare su nekada prije rata bile rasadnik javnog poduzeća Parkovi. Nakon rata pravo na izgradnju na ovom području imali su samo čelnici HDZ-a i njihovi bliski prijatelji. Među prvima velebnu vilu napravo je tadašnji prvi čovjek HDZ-a BiH Ante Jelavić, nakon čega je uslijedila izgradnja još nekoliko kuća poznatih Mostaraca.

Piše: I. Mari\dnevni-list.ba