Jakov Pehar: Ne dijelimo državu, optužbe SDP-a nas ne brinu

Jakov Pehar
U dizanju prašine prednjači SDP, iz kojeg su osudili davanje suglasnosti na sjednici Vlade HNŽ za osnivanje ove akademije od ministara iz SDA i dva HDZ-a, dok je federalni ministar Damir Mašić izjavio da je to "svojevrsni vjetar u leđa trećem entitetu", javlja portal avaz.ba.

Javna institucija

No, takve izjave ne brinu nimalo predsjednika komisije za utemeljenje akademije za znanost i umjetnost sa sjedištem u Mostaru, profesora emeritusa Jakova Pehara.

- Mašić nije nadležan po Ustavu i bolje bi mu bilo da šuti, jer ono što radi ministar, a ja sam davno bio na njegovom mjestu, to je koordinaciono tijelo koje nema nikakve zakonske ustavne i druge nadležnosti. To što njemu smeta ili što neko misli da se na taj način razgrađuje država nije točno! Također nas ne zanimaju ni komentari Slave Kukića - poručuje Pehar, koji je, osim na Sveučilištu u Mostaru, angažovan i na Univerzitetu "Džemal Bijedić".

On pojašnjava da je akademija posebna, javna, državna institucija koja je konstituirana preko Hrvatskog društva za znanost i umjetnost Sarajevo i Sveučilišta u Mostaru, a nakon što je na Skupštini HNŽ usvojen zakon koji je to omogućio.

Osnivačka skupština

- Kao što je poznato, stvorena je Srpska akademija, BANU, također. Konstitutivni narodi imaju, dakle, pravo da imaju svoju najvišu znanstvenu i kulturnu instituciju. Mi poštujemo, dakako, krovnu instituciju ANUBiH, s kojom imamo kontakt i imat ćemo i sporazume. Nacrt statuta će naše povjerenstvo ovih dana usvojiti, a uskoro će biti održana i osnivačka skupština - kaže Pehar, napominjući da su na sjednici u četvrtak razmatrali prijedlog potencijalnih kandidata za članstvo u akademiji.

Pitanje financiranja

Pitanje financiranja, priznaje Pehar, otvoreno je, "kao i za sve naše jadne znanstvene i kulturne institucije". Akademija će, kaže, biti financirana dijelom iz budžeta, dijelom donacijama i vlastitim prihodima.