Jadranka Kosor u utorak dolazi u BiH

Isti izvor navodi da bi Kosorova trebalo da posjeti općinu Vitez, bolnicu u Novoj Biloj i franjevački samostan u Gučoj Gori.

Kosorova bi, prema protokolu, odmah nakon slijetanja na sarajevski aerodrom, trebalo da otputuje u Vitez, posjeti bolnicu "Dr fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj, čiju je izgradnju financirala Vlada Hrvatske.

Nakon obilaska bolnice, premijer Hrvatske posjetiće općinu Vitez, gdje bi trebalo da razgovara sa županijskim i općinskim rukovodstvom, privrednicima, rukovodstvima udruženja nastalih tokom proteklog rata.

Jednodnevnu posjetu BiH, koja se već duže vremena pokušava organizirati, Kosorova završava posjetom franjevačkom samostanu i franjevačkoj kući u Gučoj Gori. Isti izvor navodi da se iz dobijenih informacija nije moglo utvrditi da li će predsjednik Vlade Hrvatske imati bilo kakve susrete u Sarajevu.

"Večernji list" navodi da će tijekom posjete "još jednom biti poslana poruka o prijateljskim i dobrosusjedskim odnosima Hrvatske i BiH, ali će se ukazati i na potrebu konzistentnog poštivanja prava Hrvata kao najmanjeg i najugroženijeg konstitutivnog naroda u BiH".

List dodaje da su predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i premijer Jadranka Kosor prošlog tjedna kroz zajedničku izjavu nedvosmisleno poručili koaliciji koju predvodi SDP BiH "da u ovom trenutku posebno važnim smatraju da se jasno i kroz sve nivoe vlasti i uprave u BiH utvrdi definicija predstavnika konstitutivnog naroda kao onog predstavnika čiji se legitimitet ostvaruje iskazivanjem većinske političke volje pripadnika konstitutivnog naroda iz čijih redova dolazi".

Josipović i Kosorova su jasno poručili da bez ravnopravnosti Hrvata BiH ne može postati država koja funkcionira.

Srna