Izvješće ICG demaskiralo politiku SDA i SDP i njihovo lažno zalaganje za državu BiH

...od završetka rata 1995. godine, te kako zbog te činjenice postoji stvarna opasnost u bliskoj budućnosti i za nasiljem u zemlji, ukoliko se sve uključene strane ne povuku iz začaranog kruga zauzimanja maksimalističkih pozicija, izazvala je ogorčenost „platformaša", odnosno bošnjačkog dijela, jer hrvatski, (HSP-NS RzB) i nije tu nego da popuni prostor.


Iz SDA-a, čiji je predsjednik Sulejman Tihić izgubio osjećaj za stvarnost, očito ne snalazeći se najbolje u situaciji u kojoj se našao, ističu kako su tvrdnje u izvješću ICG-a neistinite i neutemeljene, te da su ICG i Arbour „Dodikovci" i „Čovićevci".Da je takvu stupidnu i neargumentiranu kvalifikaciju, glupost, ispalio netko iz Narodne stranke radom za boljitak, još bi se moglo i progutati, ali iz SDA, baš i ne. Viču iz SDP-a i SDA da se u izvještaju fabriciraju neistine i izvlače naručeni zaključci te kako se time dodaje voda na mlin onih koji blokiraju konstituiranje vlasti i negiraju rad institucija BiH. Istina je drugačija, a kao argument može poslužiti činjenica kako su npr. u Hercegovačko-neretvanskoj županiji pripadnici Tihićeve stranke isključili mobitele i bježe od poziva HDZ-a za formiranjem vlasti u županiji kao „đavo od križa".


Možda se i tu čeka pomoć OHR-a da se vlast u HNŽ formira bez dva HDZ-a, jer po sadašnjim ustavnim rješenjima to nije moguće. Ali ako je 5 trećina od 17, onda se ta Inzkova, matematička zgoda koja kruži kao vic već neko vrijeme Hercegovinom, možda, može primijeniti kao dobitna kombinacija i u HNŽ-u. Nadalje, Lagumdžijine izjave i politika SDP-a nakon izbora potpuno je u suprotnosti s predizbornom retorikom i zalaganjem za „državu za čovjeka". Potpuno se posvetio Federaciji BiH, foteljama, nadzornim odborima, smjenama.


Tko, pak, ruši institucije BiH najbolje je kazala predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irena Hadžiabdić gostujući u emisiji „Dobar, loš, zao" TV 1 kada je eksplicitno demaskirala platformašku politiku pritisaka, klevetanja, medijskih laži i manipulacija, koju predvode SDP, uz asistenciju SDA te dvoličnost OHR-a. Oni su srušili SIP, izigrali Izborni zakon BiH, prevarili legitimne predstavnike hrvatskog naroda i ponizili ga. Sada se SDA čudi i očekuju od ICG-a da preispitaju svoj Izvještaj, slično kao što su komunisti tražili od svojih političkih protivnika da revidiraju svoj stav.


Ako SDA želi dobro državi BiH onda ona i njezin predsjednik Sulejman Tihić, inače izborni gubitnik koji se uz pomoć "slučajnog prolaznika" Zlatka Lagumdžije prometnuo u pobjednika, „kao četnici 45 u partizane", treba prvenstveno preispitati svoju politiku. Politiku konfrontacije s druga dva naroda, ali i sa susjednom Hrvatskom i Srbijom, poručujući im kako moraju prihvatiti BiH samo ako je skrojena po velikobošnjačkim mjerilima. Sve koji tako ne misle ili ne žele to prihvatiti, su apriori protiv BiH. E pa nije tako. BiH je moguća samo kao zajednica tri ravnopravna naroda. Sve ostalo vodi u stalne konfrontacije i nestabilnost, a gubitnici su onda svi, ali i Bošnjaci i država BiH. (R.I. Dnevnik.ba)