Izetbegović tvrdi: Ostvaruje se obećanje o 100.000 zaposlenih

Dragan Čović
''U svakom slučaju, Novalićeva vlada je dokazala da je i u ovom kapacitetu u stanju rješavati probleme i radničke, i umirovljeničke, i sve ostale koji iskrsavaju. Svi bitni parametri u Federaciji BiH pokazuju znakove oporavka i rasta, i BDP, i industrijska proizvodnja, i pokrivenost uvoza izvozom, i ulaganja u poljoprivredu, i broj turističkih posjeta i noćenja. Raste i broj zaposlenih, i vjerojatno će se do kraja godine, čak i u ovakvim okolnostima, ispuniti prva desetina mog obećanja o otvaranju 100.000 novih radnih mjesta u slijedećih deset godina. Naravno, svemu treba dodatni impuls i ubrzanje, i zato nam je potrebna široka koalicija i konsenzus po pitanju reformi u BiH i Federaciji BiH - rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je naveo kako Dragan Čović ima dobre odnose sa Fahrudinom Radončićem i sigurno mu je bliska ideja koalicije SDA-HDZ-SBB.

''Ali, Čović ulazak SBB-a ne postavlja kao uvjet, i nikad sa' Radončićem nije razgovarao na temu stabilizacije prilika i eventualnog koaliranja, a da se o tome nije sa mnom konzultirao'', naglasio je. Poručio je da SDA neće odustati od partnerstva sa Strankom za BiH i A-SDA, i u svaku buduću koaliciju vjerojatno će ući kao takav blok.

''Slično onome što je učinio HDZ formirajući HNS. Rado bismo zadržali slično partnerstvo sa BPS, ali njihovi zahtjevi da se u roku od 15 dana riješe pitanja koja pravosudne institucije nisu uspjele riješiti 15 godina naprosto su nerealni. SDA ne može raditi posao tužiteljstva, možemo samo zajednički kroz rad komisija Parlamentarne skupštine BiH inzistirati da se javnosti daju na uvid sva saznanja o atentatima i političkim ubojstvima. Kada je u pitanju odnos SBB i SDA, mene i Radončića, vjerujem da postoji jedno sazrijevanje u smislu da obje strane žele prestanak unutarbošnjačkog konflikta i početak snažnog reformskog zamaha BiH'', rekao je za Faktor.ba član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

FENA