Izetbegović pozvao Bošnjake da prihvate potrebu za isprikom

Bakir Izetbegović, sda, sda, Bakir Izetbegović, Bakir Izetbegović, SDA BIH, Bakir Izetbegović, SDA BIH, Bakir Izetbegović, Boris Tadić, faruk balijagić, SDA BIH, Bakir Izetbegović, Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović, SDA BIH, SDA BIH, BIH, Bakir Izetbegović, Bakir Izetbegović, matematika, BIH, vlast, kolektivni ugovor, zakon o radu, HSK, Bakir Izetbegović
SARAJEVO - Novoizabrani bošnjački član predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović pozvao je svoje sunarodnjake da prihvate potrebu za isprikom nedužnim žrtvama zločina proteklog rata čiji su počinitelji na svim stranama pa tako i među Bošnjacima.

- Bošnjaci se ne trebaju bojati istine, istina je njihova prednost, snaga i šansa, kazao je Izetbegović u intervjuu sarajevskom tjedniku „Dani", koji se u četvrtak pojavio u prodaji, piše Hina.

Komentirajući negativna reagiranja u dijelu bošnjačke javnosti, koja su se pojavila nakon što se on u izjavi za beogradsku televiziju B 92 proteklog vikenda ispričao zbog žrtava za koje su odgovorni pripadnici Armije BiH, Izetbegović je pojasnio kako je njegova osobna isprika bila upućena stradalima i njihovim obiteljima a nije se odnosila na države, zaraćene strane i narode.

Napominjući kako je zločina na bošnjačkoj strani doista bilo, Izetbegović je podsjetio na slučaj liječnika Veljka Sladojevića iz Zenice, kojega su 1993. godine iz njegova stana odveli i ubili pripadnici Armije BiH a njegove su kosti pronađene tek prije dva tjedna.

Na upit kani li se na sličan način kao u Beogradu ispričati i u Zagrebu kazao je kako nema potrebe zbog toga ići u hrvatski glavni grad.

- Nemam potrebe ići u Zagreb kako bih kazao nešto što svaki normalni čovjek osjeća: žal zbog stradanja svakog ljudskog bića koje je nevino, bez krivnje, bilo izloženo nasilju i stradanju, kazao je Izetbegović, dodajući kako je uvjeren da na sličan način razmišlja i većina drugih Bošnjaka.

Izetbegović je ipak upozorio kako u BiH još ne postoje uvjeti za ispriku žrtvama rata iza koje bi stajala država i njezine institucije, jer ne postoji spremnost svih strana da se s tom istinom suoče i zatraže oprost.

- Za sada smo još daleko od takve spremnosti, jer vođe u Banja Luci i dalje niječu genocid u Srebrenici, podsjetio je Izetbegović.