Izetbegović pozvao Bošnjake da prihvate potrebu za isprikom

Izetbegović pozvao Bošnjake da prihvate potrebu za isprikom
SARAJEVO - Novoizabrani bošnjački član predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović pozvao je svoje sunarodnjake da prihvate potrebu za isprikom nedužnim žrtvama zločina proteklog rata čiji su počinitelji na svim stranama pa tako i među Bošnjacima.

- Bošnjaci se ne trebaju bojati istine, istina je njihova prednost, snaga i šansa, kazao je Izetbegović u intervjuu sarajevskom tjedniku „Dani", koji se u četvrtak pojavio u prodaji, piše Hina.

Komentirajući negativna reagiranja u dijelu bošnjačke javnosti, koja su se pojavila nakon što se on u izjavi za beogradsku televiziju B 92 proteklog vikenda ispričao zbog žrtava za koje su odgovorni pripadnici Armije BiH, Izetbegović je pojasnio kako je njegova osobna isprika bila upućena stradalima i njihovim obiteljima a nije se odnosila na države, zaraćene strane i narode.

Napominjući kako je zločina na bošnjačkoj strani doista bilo, Izetbegović je podsjetio na slučaj liječnika Veljka Sladojevića iz Zenice, kojega su 1993. godine iz njegova stana odveli i ubili pripadnici Armije BiH a njegove su kosti pronađene tek prije dva tjedna.

Na upit kani li se na sličan način kao u Beogradu ispričati i u Zagrebu kazao je kako nema potrebe zbog toga ići u hrvatski glavni grad.

- Nemam potrebe ići u Zagreb kako bih kazao nešto što svaki normalni čovjek osjeća: žal zbog stradanja svakog ljudskog bića koje je nevino, bez krivnje, bilo izloženo nasilju i stradanju, kazao je Izetbegović, dodajući kako je uvjeren da na sličan način razmišlja i većina drugih Bošnjaka.

Izetbegović je ipak upozorio kako u BiH još ne postoje uvjeti za ispriku žrtvama rata iza koje bi stajala država i njezine institucije, jer ne postoji spremnost svih strana da se s tom istinom suoče i zatraže oprost.

- Za sada smo još daleko od takve spremnosti, jer vođe u Banja Luci i dalje niječu genocid u Srebrenici, podsjetio je Izetbegović.