Izetbegović: Potrebno nam je još snažno prisustvo međunarodne zajednice

Bakir Izetbegović, sda, sda, Bakir Izetbegović, Bakir Izetbegović, SDA BIH, Bakir Izetbegović, SDA BIH, Bakir Izetbegović, Boris Tadić, faruk balijagić, SDA BIH, Bakir Izetbegović, Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović, SDA BIH, SDA BIH, BIH, Bakir Izetbegović, Bakir Izetbegović, matematika, BIH, vlast, kolektivni ugovor, zakon o radu, HSK, Bakir Izetbegović
On je uoči konferencije „Balkan do 2030. godine - Sadašnji trendovi i izazovi za budućnost" rekao novinarima da je zadovoljan progresom u BiH, jer se u poređenju sa stanjem od prije pet, deset ili 15 godina vidi da je BiH napravila ogroman iskorak.

„Potrebne su nam tri izgradnje i rekonstrukcije odnosa, među ljudima i narodima na Balkanu, izgradnja boljih europskih institucija u skladu sa europskim standardima u cijeloj regiji, naročito u BiH, te izgradnja privrede i infrastrukture", naveo je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, izgradnja autoputeva, mostova i tunela uključiće još 50 grana industrije, što je jedan od prvih lijekova za sadašnju situaciju u BiH.

„Potrebno nam je još snažno prisustvo međunarodne zajednice, fokusirano i odlučno, i potrebni su nam lideri koji će razumjeti da partikularni interes njihove etničke grupe nikako ne mogu da ostvare ako je on protiv opšteg interesa u BiH i na Balkanu i ako je protiv integracijskih procesa. Dezintegracijski ispadi su osuđeni na propast", naglasio je Izetbegović.

On smatra da cilj BiH da u EU bude do 2030. godine nije predalek.

„Naš problem je u političkoj volji, u razumijevanju stvari, nije toliko u organizaciji. Kako god se organiziramo, ako imate jedan cijeli narod ili jednu veliku grupu ljudi koja je protiv, imaćemo problem kako god napravimo organizaciju BiH. Kad se ostavimo balkanskih inata i tvrdoglavosti sigurno možemo bilo kako organizirati u EU" - smatra Izetvegović.

Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je učesnicima skupa da je BiH uspjela puno više nego što su 1995. godine mnogi vjerovali da će to biti moguće.

„U proteklih 15 godina postignut je ogroman napredak. U zadnjih 4-5 godina bilo je manje napretka", ocijenio je Incko.

Navodeći kao primjere napretka potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dobijanje vizne liberalizacije i sporazuma sa MMF-om, on je rekao da su taj napredak zakočili nedostatak političke volje i otpor prema euriopskim vrijednostima.

„Zaustavljeno je europsko partnerstvo i napredak po pitanju SSP-a zbog nedostatka institucionalnih kapaciteta i političke volje ili zato što nema konsenzusa na državnom nivou. Napori da bude konsolidiran jedinstven ekonomski prostor kako bi se pridružili europskom jedinstvenom tržištu podrivani su zbog neslaganja oko odgovornosti između entiteta i države", rekao je Inzko i dodao da još nema jedinstvenog tržišta u BiH.

On je dodao da BiH nije bila uspješna onoliko koliko je mogla i koliko može da bude.

„Prije 3-4 godine vidjeli smo male iskrice mogućeg uspjeha, otvarana su radna mjesta, javne službe su postajale sve bolje, vidjeli smo ekonomski porast od 8 do 10 posto", rekao je Inzko i dodao da se treba usmjeriti na politike koje su dovele do takvog uspjeha.

Prema njegovim riječima, BiH ima mogućnost da krene iznova, a međunarodna zajednica je spremna da pomogne u tome.

„Kada budemo imali novi Savjet ministara biće moguće početi sa implementacijom reformi i to se može raditi uz međunarodnu podršku", zaključio je Inzko.

Srna