IZETBEGOVIĆ O BLOKADI Dok nam drže pištolj na sljepoočnici, nema razgovora

IZETBEGOVIĆ O BLOKADI Dok nam drže pištolj na sljepoočnici, nema razgovora
Arhiva

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbacio je u petak mogućnost bilo kakvih pregovora o rješavanju sadašnje političke krize u Bosni i Hercegovini sve dok srpski dužnosnici u tijelima državne vlasti ne prekinu blokirati njihov rad.

"Dok blokada ne prestane, nema nikakvih sastanaka. Dok (nam) drže pištolj na sljepoočnici, nema razgovora. Kad prestanu s blokadom razgovarat ćemo, izjavio je Izetbegović pred novinarima nakon sjednice predsjedništva SDA održane u Sarajevu.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije tijekom dana u Banja Luci rekao je kako će blokada odlučivanja u tijelima vlasti BiH trajati sve do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH s odredbom da se umjesto trojice stranih državljana u njegov sastav imenuju državljani BiH koje bi imenovalo državno predsjedništvo.

Najavio je kako će članovi vodstva njegova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u slijedećeih nekoliko dana pokušati organizirati sastanke s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka u BiH i razgovarati o prijedlogu takvog zakona.

"Nisam optimist što se tiče rezultata tih razgovora, ali moramo razgovarati i onda kad znamo da oni neće dati rezultat", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Aktualnu političku krizu u zemlji opisao je kao "jednu od najtežih i najdelikatnijih situacija za Republiku Srpsku" nakon Daytona, a Ustavni sud optužio je da je krivac za sadašnje stanje jer, kako tvrdi, umjesto da odlučuje o zakonima, on "kreira nove odnose" u zemlji.

Izetbegović je na te izjave odgovorio konstatacijom kako vlasti RS blokadama i nepoštivanjem odluka Ustavnog suda ruše ustavni poredak i dovode u pitanje opstanak BiH.

Rekao je kako je zbog toga nužno da se Tužiteljstvo BiH odmah angažira na sankcioniranju protuustavnog djelovanja, a najavio je kako će klubovi zastupnika SDA u domovima parlamenta BiH protiv Dodika i predsjednice RS Željke Cvijanović podnijeti kaznene prijave zbog njihovih odluka i izjava.

Odgovarajući na novinarsko pitanje otvara li sadašnja kriza mogućnost nekog "Daytona 2" Izetbegović je rekao kako ne vjeruje da će do toga doći, no ukoliko bi to ipak bio slučaj SDA bi imala svoje jasne zahtjeve poput ukidanja mehanizama koji entitetima sad omogućuju blokiranje odlučivanja na državnoj razini.

Upozorio je kako će blokada odlučivanja u tijelima vlasti koju srpski dužnosnici provode temeljem odluka što ih je ranije ovog tjedna donijela Narodna skupština RS utjecati na sve jer neće biti usvajanja državnog proračuna niti aktiviranja već odobrenih kredita pa ni investicija.

- To će se dogoditi Dodikovom voljom i pogodit će jače RS jer su tri četvrtine ekonomije u Federaciji BiH - poručio je Izetbegović.