Izetbegović i Vučić kod Erdoğana: Srbe i Bošnjake miri sultan

Izetbegović i Vučić kod Erdoğana: Srbe i Bošnjake miri sultan

Trilateralni sastanak u Istanbulu u palači Mabeyn između predsjednika Turske Erdoğana s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem analitičari smatraju izuzetno važnim jer bi se njime svakako trebala ne samo poboljšati ekonomska suradnja nego i smanjiti tenzije između Srbije i BiH, ali i između Bošnjaka i Srba u BiH.

Nakon što se turski predsjednik Erdoğan odvojeno sastao s Vučićem i Izetbegovićem, uslijedila je i trilaterala na kojoj se razgovaralo o suradnji u regiji i trasi brze ceste Sarajevo - Beograd. Srpski mediji bliski Aleksandru Vučiću pišu kako je to povijesni susret za koji kažu da će biti prekretnica u dosadašnjoj komunikaciji i političkim odnosima Beograda i Sarajeva. Pod naslovom "Erdoğan mijenja Bakirov plan" Večernje novosti, bliske predsjedniku Vučiću, pišu da će središnja tema sastanka "biti odnosi Srba i Bošnjaka, poglavito u BiH, a razmatrat će se i bilateralni odnosi Srbije i Turske".

- Zahvalan sam na trudu predsjedniku Erdoğanu. Razgovarali smo Izetbegović i ja i imali smo dovoljno vremena za razgovor. Ono što je za mene najvažnije... rekao sam - Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Daytonski mirovni sporazum, sve što od vas Bošnjaka tražimo jest da se i Srbi u Republici Srpskoj i svugdje drugdje u BiH osjećaju sigurno. Onako kako mi ne želimo urušavati vaš teritorijalni integritet, molimo vas da imate takav odnos prema Republici Srpskoj koja je Daytonom stvoreni entitet na teritoriju BiH - rekao je Vučić.

On je naglasio da je razgovor s Izetbegovićem bio dobar i otvoren, prije svega o sveukupnim odnosima Srba i Bošnjaka, odnosima svih triju naroda u BiH i odnosima Srbije i BiH.

- Ono što je najvažnije za ljude to je da sam uvjeren da ćemo uspjeti zajedničkim naporima osigurati trajan i siguran mir i za srpski narod, ali i za Bošnjake i za Hrvate i za sve druge koji žive na teritoriju BiH. Naš je dogovor da, što god se događa i kako god da se događa - mir i stabilnost moraju biti očuvani - kazao je Vučić i dodao da je to vrlo važno jer sve što postižete možete postići samo ako imate mir i sigurnost.

Lider Bošnjaka Bakir Izetbegović kaže da bi rezultati njihova susreta kod Erdoğana mogli biti povijesni.

- Dakle, da se napravi autocesta ili većinom autocesta, koja bi napravila krug Sarajevo-Zenica-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, pa onda na Požegu i Višegrad natrag do Sarajeva.


Da se potpuno zatvori krug - kazao je Izetbegović. Turski predsjednik Erdoğan obećao je da će se iznaći način da se to i napravi.


- To je ogroman projekt, ali Turska je velika država i veliko je ono što su oni napravili. Mislim da su tisuće kilometara sagradili u zadnjih desetak godina - kazao je Izetbegović.

Bošnjački član predsjedništva BiH oduševljen je najavom predsjednika Srbije da u toj državi BiH više nikada neće imati neprijatelja.

- Gospodin Vučić inzistirao je na tome da nikada više Bosna i Hercegovina neće imati problema sa Srbijom. Dakle, da je Srbija jamac mira i stabilnosti i poboljšanja odnosa između Bošnjaka i Srba na Balkanu. Te dvije stvari, ako se ostvare, za mene bi bile od povijesnog značaja - kazao je Izetbegović za N1.

Susret Erdoğan-Vučić bio je treći u posljednjih godinu dana, a trojni sastanak Erdoğan-Vučić-Izetbegović Ankara je najavila još za nedavnog posjeta turskog predsjednika Bosni i Hercegovini. Između Turske i Srbije potpisano je više od 20 sporazuma, a u ovom susretu dogovorili su gradnju autoceste Sarajevo-Beograd. Prije sastanka s predsjednikom Erdoğanom Vučić se sastao u Istanbulu s vlasnikom "Tay grupe" Mesudom Toprakom koji na području Kraljeva ulaže 35 milijuna eura i otvara 2500 novih radnih mjesta.

večernji list