IZBORI U NEUMU Otišao Živko Matuško, ostali problemi

Živko Matuško Neum
Ilustracija / hercegovina.info

Lokalni izbori 2020. godine ne bi trebali donijeti značajnije promjene kada su u pitanju pozicije načelnika i gradonačelnika u Hercegovini.

HDZ BiH će ostati na vlasti u većini hercegovačkih gradova, s tim da su politička neslaganja u Neumu dovela do smjene aktualnog načelnika s mjesta predsjednika Općinskog odbora HDZ-a BiH Neum.

Kao razlog smjene Živka Matuška navodi se nezadovoljstvo njegovim vođenjem stranačke organizacije i problemima u Općinskom odboru.

Matuško je prethodno smijenio pojedine članove Općinskog odbora HDZ-a BiH i na njihova mjesta ‘instalirao’ nove ljude. Njegove odluke dodatno su ‘produbile’ probleme u funkcioniranju Općinskog vijeća Neum u kojem postoje dvije suprostavljene strane unutar HDZ-a BiH.

Na sjednici Općinskog vijeća održanoj 31. siječnja usvojena je Odluka o privremenom financiranju ove Općine za razdoblje od siječnja do ožujka 2020. Nakon toga Matuško može samostalno donijeti Proračun za 2020. godinu.

Nakon smjene Živka Matuška, za novog Predsjednika Općinskog odbora imenovan je Ivan Kuzman. Prilikom ovog izbora nije poštivan Statut stranke što je dovelo do novih neslaganja u stranci. Kuzman ne posjeduje diplomu visoke stručne spreme što bi mu moglo biti otežavajuća okolnost u eventualnoj kandidaturi za načelnika Općine.

Tko će biti kandidat HDZ-a BiH za načelnika Općine Neum još nije poznato, ali ima onih koji se zalažu da to bude netko od mlađih članova stranačke organizacije.

Podsjetimo, na izborima 2016. godine Živko Matuško je kao kandidat HDZ-a BiH osvojio 979 glasova, odnosno 52,86 posto, dok je kandidat HDZ-a 1990 dobio 873 glasa ili 47,14 posto.