IZA ZATVORENIH VRATA Podjela ministarstva bez HDZ-ova

Iza zatvorenih vrata u Uredu predsjednika SDA Sulejmana Tihića bilo je dosta govora o imenima budućih ministara, no, doznaje dnevni list kako su HSP i "Boljitak" dugo razmatrali koja će od ove dvije stranke preuzeti Ministarstvo financija u novoj Vladi. Naime, HSP-ov izbor za ovaj resor je Ante Krajina, koji je do sada obnašao funkciju ministra financija u Vladi Hercegbosanske županije.

Koji resori


O Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva do sada nije bilo spora, budući da je ovaj resor već odavno predviđen za Narodnu stranku Radom za boljitak, ali je pitanje resora financija, doznajemo, odužilo pregovore federalne "četvorke". S druge strane, ostala hrvatska ministarstva, prema varijanti bez HDZ-ova u vlasti, trebala bi se podijeliti na način da HSP, osim financija, uzme i resor rada i socijalne skrbi, kao i Ministarstvo okoliša i turizma, uz koje se već veće ime bivšeg ministra obrazovanja u Vladi ZHŽ-a Vjekoslava Čambera. SDP-u bi u tom slučaju pripalo Ministarstvo pravosuđa. Kod bošnjačkih ministarstava situacija jer potpuno jasna; Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija ravnopravno dijele osam bošnjačkih ministarstava u Vladi, no SDA, sada je sigurno, u svakom slučaju želi vidjeti svoje ljude na čelu Ministarstva prometa i veza te Ministarstva energetike, rudarstva i industrije. I podjela triju srpskih ministarstva je okvirno isplanirana, tako da će po jedno preuzeti SDP, SDA i NS Radom za boljitak. "Boljitku" bi, prema dosadašnji razgovorima, pripalo Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, SDP-u Ministarstvo kulture i sporta, dok bi SDA "uzeo" resor trgovine.

Izbor predsjednika


Jučer se na sastanku također govorilo i o konstituirajućoj sjednici Doma naroda na kojoj bi se trebao započeti proces izbora predsjednika i dopredsjednika Federacije, no, moguće je da će poziv za ulazak HDZ-ova u vlast i dalje ostati na snazi, ali ponovno uz uvjet prihvaćanja razgovora o zajedničkoj platformi te podjeli fotelja sukladno broju zastupnika. Odnosno, pretočeno u praksu, 3 od ukupno 5 hrvatskih resora u Vladi trebao bi dobiti HDZ.

Dopredsjednici Federacije


Već se sada uvelike govori kako će SDA za dopredsjednika Federacije ponovno predložiti Mirsada Kebu, dok bi SDP mogao predložiti Miru Ljubijankić, predsjednicu Kluba srpskog naroda u federalnom Domu naroda te članicu Glavnog odbora SDP-a BiH.

Piše: Dario Pušić / dnevni-list.ba