Ivo Josipović: Ravnopravnost Hrvata je obaveza BiH

"Želja za razgovorom koju su pokazali svi političkih lideri u BiH za mene je znak da Hrvatsku i mene, kao njenog predsjednika, prepoznaju kao kvalificiranog sugovornika, prijatelja i partnera", rekao je Josipović, komentirajući najnovije susrete sa predsjednicima nekih političkih stranaka iz BiH.

Navodeći da ne razgovara samo sa jednom opcijom već sa svima, hrvatski predsjednik ponovio je da za Hrvatsku nema važnijeg susjeda od BiH, zbog čega su stabilnost i napredak BiH vitalni interes Hrvatske.

Josipović je rekao sarajevskom "Oslobođenju" da Hrvatska ima interes da BiH dobije stabilnu i funkcionalnu izvršnu vlast kako bi mogla što prije i što efikasnije započeti reforme potrebne za dobijanje statusa kandidata za EU.

Govoreći o položaju Hrvata u BiH, Josipović je istakao da nije imao sugovornika, bilo iz BiH, bilo iz međunarodne zajednice, koji mu nije jasno rekao da danas Hrvati u BiH kao konstitutivni narod nemaju isti stupanj institucionalne ravnopravnosti kao druga dva konstitutivna naroda.

"Svima je jasno da ovakva situacija nije održiva i da šteti, prije svega, odnosima unutar same BiH. Ne može i ne smije jedan narod, ili bilo koji građanin, biti u slabijem položaju od drugih. To stvara osjećaj frustracije, straha, nezadovoljstva i, na kraju, političku nestabilnost", upozorio je Josipović.

Ocjenjujući da je važno što je ova tema otvorena, on je rekao da Hrvatska nema apsolutno nikakvu ambiciju da arbitrira. "Naš stav je jasan - ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda je obaveza BiH i na političkim liderima iz svih naroda je odgovornost da nađu rješenje za taj problem", naglasio je Josipović.

Hrvatski predsjednik smatra da predstavnici izvršne vlasti dvije zemlje treba da se sastanu čim se u BiH postigne dogovor o parlamentarnoj većini i novom sastavu Savjeta ministara.

On je nazvao političkom besmislicom navode da njegovi susreti sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem predstavljaju novo Karađorđevo. "Predsjednik Tadić i ja smo se bavili i bavimo se odnosima između Hrvatske i Srbije. To je naš posao. A naša odgovornost je i da odnosni između naše dvije zemlje budu od koristi i svim ostalim susjedima koji žive uz nas", rekao je Josipović.

( Srna )