Ivica Đikić: Bošnjačka politika najodgovornija za stanje u BiH

ivica đikić, Bošnjaci, BIH

Pisac, scenarist i novinar Ivica Đikić bio je gost Pressinga na sarajevskoj N1. Govorio je o utjecaju Hrvatske i Srbije na Bosnu i Hercegovinu te o tome tko je zaslužan za trenutnu situaciju u BiH.

"Odnos Hrvatske prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini je duboko pogrešan i taj odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH najviše šteti Hrvatima. Šteti on i BiH, ali prije svega šteti njima", kazao je Đikić.

Naveo je i konkretan primjer za to kako Hrvatska šteti Hrvatima u BiH:

"Činjenica je da se Hrvati iz BiH masovno i brzo iseljavaju upravo zahvaljujući tome što im je Republika Hrvatska dala putovnice. Oni su potpuno ravnopravni građani Europske unije i naravno da s tim putovnicama idu potražiti sreću negdje drugdje, gdje misle da će naći bolji posao", kazao je dodavši:

"Hrvati jednostavno imaju izlaz s tom putovnicom, ta činjenica je jako zaslužna za biblijske razmjere iseljavanja i nestajanja Hrvata iz BiH", kazao je Đikić za N1.

Đikić je ranije govorio da su Bošnjaci najodgovorniji za stanje u BiH, isto misli i sada, a ima i obrazloženje:

"To mislim unatrag nekoliko godina, proizilazi iz same činjenice da su najbrojniji narod u BiH, da imaju najveći bazen glasača. Iz te činjenice proizilazi najveća i najsnažnija odgovornost Bošnjaka za budućnost i sadašnjost BiH. Mislim da se Bošnjaci s tom činjenicom da su najodgovorniji moraju početi nositi i znati nositi. Ne može se nikakva budućnost napraviti, ni govoriti o njoj bez primarno Bošnjaka. Mislim da bi Bošnjaci naprosto trebali shvatiti tu odgovornost i prići problemu iz pozicije najodgovornijeg i najzainteresiranijeg za održavanje funkcionalnosti. Ne može biti sreće u BiH ako se Bošnjaci izmaknu s pozicije najodgovornijeg za ono što se događa u BiH. Ne mogu oni voditi politiku na način da stalno govore kriv je Beograd, kriv je Zagreb."

Dodao je kako postoji negativan utjecaj Beograda i Zagreba, ali da su problemi Bosne i Hercegovine trebaju rješavati u Bosni i Hercegovini.

https://www.youtube.com/watch?v=EMhYSUU4H_c