Inzko za "Avaz" potvrdio da je poslao izvješće: Šestorka kriva zbog stagnaciju države

Visoki predstavnik Valentin Inzko poslao je novo izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) o situaciji u BiH, u kojem optužuje čelnike šest političkih stranaka da su krivci zbog stagnacije u državi te zbog neusvajanja budžeta. No, Inzko o tekstu izvješća još ne želi govoriti u javnosti.

Kako je jučer izjavio za "Dnevni avaz", nije mu poznato kako su informacije o sadržini izvještaja procurile u javnost, jer, kako kaže, dokument još nije službeno prezentiran.

Bez komentara

- Ne znam otkud im to. Izvješće je poslano u New York prije nekoliko dana i ne znam ni je li do sada prevedeno. Ja ću ga prezentirati tek 15. studenog. Trenutno ne mogu ništa komentirati - kazao nam je Inzko na upit da prokomentira i reakcije i tekst izvješća.

Inzko je u redovnom izvješću koji šalje u New York istakao da je političko okruženje u BiH u periodu stagnacije, optužujući čelnike šest najvećih političkih stranaka, SDP-a, SNSD-a, SDA, SDS-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, da ne uspijevaju formirati novi saziv Vijeća ministara BiH.

Također, protivljenje iz entiteta, naročito iz Republike Srpske, nastavlja sprečavati usvajanje adekvatnog državnog budžeta, što iz OHR-a također vide kao problem.

Sporni zaključci

Inzko je, kako se navodi, naglasio da RS nastavlja kombinirati pravne i političke aktivnosti koje dovode u pitanje državne institucije, kompetencije i zakone, kao i autoritet visokog predstavnika i relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

- Iako je Narodna skupština RS 1. lipnja poništila odluku o raspisivanju referenduma, objavljenu 13. travnja, kontroverzni zaključci ostaju problematični - navodno je napisao Inzko.

On je podsjetio i da predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 nastavljaju pritisak za osnivanje trećeg entiteta, što dodatno komplicira situaciju.