Inzko u UN-u: Referendum u RS očit napad na Dayton

Valentin InzkoU razgovorima i obraćanjima, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će naglasiti da se BiH suočava s jednom od najtežih političkih kriza od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.

Prije svega, referendum u RS o državnom pravosuđu predstavlja očit napad na Daytonski mirovni sporazum i postignuća od njegovog potpisivanja, navodi se u priopćenju.

Zbog zastoja, nepopustljivosti i uskih političkih interesa, zemlja još nema središnju vlast - sedam mjeseci nakon izbora, što ima štetne posljedice na svakodnevni život građana, blokira napredak BiH na putu u Europsku uniju i NATO, spriječava ekonomski oporavak te značajno odgađa razmatranje zatvaranja Ureda visokog predstavnika.

U ponedjeljak, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će u New Yorku obavijestiti Vijeće sigurnosti UN-a o teškoj političkoj situaciji u BiH.

U utorak, visoki predstavnik će u Washingtonu obaviti razgovore s višim dužnosnicima u Vijeću nacionalne sigurnosti, a nakon toga će se sastati s nekoliko američkih eksperata za vanjsku politiku, te će se obratiti američkom Institutu za mir (USIP).

Planirano je da se visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko u srijedu u Washingtonu sastane sa zamjenikom američkog državnog sekretara Jamesom Steinbergom i zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Thomasom Countrymanom.

(Fena)