Inzko: Poništit ću odluku parlamenta RS, ukoliko Lajčak ne nagovori Dodika da odustane od referenduma

...britanski The Guardian od četvrtka Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Sarajevu.

Inzko je listu najavio da će morati poduzeti korake kako bi zaustavio referendum o odbacivanju Suda i Tužiteljstva BiH ustanovljenog 2005. međunarodnom uredbom a koji saziva Milorad Dodik.

Dodiku i njegovim suradnicima mogle bi biti uvedene oštre sankcije ako ne odustanu od glasanja, koje je skupština bosanskih Srba ovoga mjeseca prihvatila velikom većinom glasova, rekao je Inzko.

"To je definitivno najozbiljnija kriza od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Nikada ranije takav referendum nije bio planiran. Namjera je poništiti sva postignuća. To prkosi ulozi visokog predstavnika. Bio bi to izravan napad na Daytonski sporazum... Ja ću odbaciti tu odluku", rekao je Inzko.

Inzko je naznačio da međunarodna zajednica ide prema sukobu s Dodikom i da će u određenom trenutku u iduća dva tjedna iskoristiti svoje službene ovlasti kako bi pokušao zaustaviti taj referendum.

U dvodnevnoj posjeti u BiH trenutno boravi Miroslav Lajčak, izvršni direktor za Europu i središnju Aziju zajedničke službe za vanjske poslove EU-a, koji je u četvrtak razgovarao s predstavnicima političkih stranaka iz Federacije BiH, a danas bi se u Banja Luci trebao sastati s predstavnicima političkih stranaka iz Republike Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se nadam da ih Lajčak može odgovoriti od toga. Inače ću morati djelovati. Odluka bosanskih Srba bit će poništena. Krajnji rok ne može biti jako dug, deset dana do najviše dva tjedna", rekao je Inzko.

Kako piše Guardian, očekuje se da Lajčak u Banja Luci upozori Dodika da bi se, ako će prkositi međunarodnoj zabrani referenduma, mogao naći suočen sa sankcijama poput onih uvedenih Robertu Mugabeu i Moameru Gadafiju, zabranom putovanja i zamrzavanjem njegove imovine i bankovnih računa.

Sukob s Dodikom vjerojatno će pojačati opasne političke paralize Bosne i Hercegovine, ocjenjuje Guardian te podsjeća da je i bošnjačko-hrvatska polovica zemlje "disfunkcionalna" zbog toga što čelnici bosanskih Hrvata bojkotiraju federalnu vladu i parlament.

"Nemam s time problema ako je ustavno. Vidjet ćemo ustanovljavaju li paralelne strukture. To je jako važno. Onda bih morao nešto učiniti", rekao je Inzko za Guardian.

Guardian u zaključku članka prenosi ocjenu viših diplomata u Sarajevu da bi podjela BiH na etničkoj osnovi, što zagovara Dodik, predstavljala zakašnjelu pobjedu Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića.

"To bi značilo da bi za bosanske muslimane Srebrenica (gdje su Srbi ubili 8000 bosanskih muslimana) bila inozemstvo za bosanske muslimane. Međunarodna zajednica to nikada neće prihvatiti", rekao je za Guardian jedan visoki diplomat u Sarajevu, prenosi britanski dnevnik.

(Tanjug), dnevnik.ba