Inzko poništava referendum u Službenom listu i uvodi sankcije

Inzko poništava referendum u Službenom listu i uvodi sankcije
Arhiva
"Visoki predstavnik upotrijebit će bonska ovlašćenja. Želi da onemogući Srpsku da provede Odluku o referendumu, tako što će u Službenom listu BiH objaviti svoje odluke kojom poništava ovu o referendumu. Na taj način želi da im da pravosnažnost odnosno pravno dejstvo, jer je svjestan da njegove odluke neće biti objavljene u Službenom glasniku RS", rekao je naš izvor.

Nakon toga, dodao je ovaj izvor, visoki predstavnik može zahtijevati podršku od međunarodne zajednice i zatražiti provođenje odluka koje je donio.

"Visoki predstavnik namjerava sankcionirati određen broj pojedinaca, prije svega, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika Narodne skupštine Srpske Igora Radojičića, visokopozicionirane ličnosti u Vladi RS i lidere političkih stranaka koji su podržali referendum i imaju neposrednu suradnju s Dodikom", kazao je sugovornik Srne.

Ovaj izvor smatra da bi cilj ovakvog djelovanja mogao biti politička destabilizacija RS i da bi ovakav postupak mogao izazvati vrlo složene probleme u BiH.

Narodna skupština RS je 13. travnja usvojila Odluku o raspisivanju referenduma na kojem će se građani Srpske izjasniti o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

Građani RS će se na referendumu izjasniti "podržavaju li nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužiteljstvu BiH i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH".

Odluka parlamenta Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH objavljena je 27. travnja u Službenom glasniku RS i time stupila na snagu. Referendum bi trebalo da bude održan u prvom tjednu po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu odluke.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je da će u sljedeća dva tjedna iskoristiti svoja službena ovlašćenja kako bi pokušao zaustaviti referendum.

( Srna)