Inzko polupao lončiće, ima vlasti nema vlasti, ima napretka nema napretka

...Komiteta ministara Vijeća Europe u Strasbourgu da je politička situacija u BiH i dalje jako zabrinjavajuća, prenosi dnevnik.ba.

Iz OHR-a je priopćeno kako je, opisujući političku situaciju u zemlji, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko naglasio da je proces integracije BiH u EU i NATO sedam mjeseci nakon listopadskih izbora u zastoju te da država funkcionira na privremenom financiranju i da nema izgleda za formiranje vlade na državnoj razini.

- Važno je da međunarodna zajednica uključujući i Vijeće Europe ostane čvrsto angažirana u BiH radi sprječavanja produbljenja krize, rekao je visoki predstavnik.

Veleposlanik Robbins izjavio je pred grupom čiji je zadatak procijeniti u kojoj mjeri je BiH ispunila svoje obveze nakon pristupa u Vijeće Europe da "u ovom političkom kontekstu postoje mali izgledi za značajne pomake koji su potrebni za implementaciju presude u predmetu Sejdić-Finci".
Također je istaknuo i nedavno poboljšanje regionalne političke klime. Međutim, dodao je da pojedinačni predmeti ratnih zločina i dalje utječu na bilateralne odnose naglasivši da ovo pitanje treba riješiti tako da proces pomirenja može krenuti svojim pravim tijekom.

Inzko je naglasio da je unatoč trenutnoj stagnaciji i tendenciji nazadovanja u posljednjih pet godina napredak ipak moguć i pozdravio je činjenicu da je Europska unija utvrdila posebne instrumente da bi novi ojačani vid nazočnosti EU u BiH mogao uspješno djelovati da bi se pružila pomoć faktorima u BiH da iziđu iz trenutne bezizlazne situacije.

Kao rezultat uvjerljivog stava međunarodne zajednice predsjednik Republike Srpske Dodik obvezao je Narodnu skupštinu RS-a da povuče antidaytonske akte od 13. travnja.