Inzko otpočeo konzultacije sa stranačkim liderima

Valentin Inzko, BIH, Valentin Inzko, pregovori, Valentin Inzko, Politika, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Milorad Dodik, Valentin Inzko, Milorad Dodik, SNSD, Valentin Inzko, sip, sunspenzija, Valentin Inzko, muslimani, Valentin Inzko, SDP BIH, SDA BIH, NS radom za boljitak, HSP BIH, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Srebrenica, Valentin Inzko, Valentin Inzko, HDZ BiH, SNSD, visoki predstavnik, Valentin Inzko, OHR, Valentin Inzko, Bugojno, dževad mlaćo, Valentin Inzko, izbori, Troplet, Valentin Inzko, pismo, Valentin Inzko, HRS, Valentin Inzko, Hrvatska republikanska stranka, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Njemačka, Christian Schmidt, Valentin Inzko, Milorad Dodik, negiranje genocida, Valentin Inzko, OHR, vijesti
Arhiva
U OHR-u su, međutim, na pitanje Fene danas samo podsjetili na svoje sinoćnje saopćenje, prema kojem su u odvojenim sastancima održanim u Uredu visokog predstavnika u Sarajevu lideri HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SDA Sulejman Tihić pristali učestvovati u konzultacijama s OHR-om.

- Visoki predstavnik ponovo naglašava da je odgovornost za formiranje vlasti na nivou županije/kantona, Federacije BiH i državnom nivou uvijek bila i ostaje na strankama koje su osvojile poslanička mjesta na oktobarskim izborima, navodi se u saopćenju OHR-a.

Planirane konzultacije će biti zasnovane na razgovorima koje je visoki predstavnik održavao sa stranačkim liderima u periodu nakon izbora. U ovim razgovorima sa stranačkim predstavnicima u početnoj fazi neće učestvovati i lideri stranaka. Učesnici su se također saglasili da se razgovori odvijaju iza zatvorenih vrata.

Glasnogovornik Stranke demokratske akcije Salmir Kaplan potvrdio je danas Feni da je OHR započeo krug razgovora sa strankama koje bi mogle činiti parlamentarnu većinu i nastoji pomoći u postizanju dogovora između SDP-a, SDA i dva HDZ-a.

- SDA smatra da je važno da se postigne sporazum i dat će sve od sebe da se dođe do prihvatljivog rješenja koje bi osiguralo visoki stupanj saglasnosti o pitanju programskih ciljeva, kazao je on.

Učešće na ovim konsultacijama potvrđuju i u Socijaldemokratskoj partiji BiH, naglašavajući pritom da su SDP i druge stranke potpisnice Platforme odgađanjem konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH za sedam dana pokazale političku zrelost i želju da se dođe do dogovora.

- To, međutim, ne znači da će SDP ili bilo koja od stranaka potpisnica Platforme pristati na bilo kakve ucjene koje su do sada dolazile od dva HDZ-a, istakao je glasnogovornik ove stranke Damir Mašić.

Predsjednici HDZBiH i HDZ1990 Dragan Čović i Božo Ljubić su prihvatili poziv zamjenika visokog međunarodnog predstavnika Rodericka Moorea da započnu razgovore sa SDP-om i SDA da bi se odblokirao proces uspostave vlasti u Federaciji BiH.

Njih dvojica su jučer u izjavi za medije u Mostaru nakon odvojenih susreta s Mooreom kazali da bi razgovori trebalo da počnu danas, pri čemu su ove stranke izrazile spremnost za dogovor.

Fena