INTERVENIRALA POLICIJA Stotine građana izašlo na ulice u Banjoj Luci

Milorad Dodik

Foto: O.Matavulj

Više stotina građana okupilo se večeras u Parku "Mladen Stojanović" u Banjoj Luci, jedni kako bi podržali proteste opozicije, a drugi na kontramitingu u znak podrške institucijama Republike Srpske.

Kako javlja reporter "Avaza" s mjesta događaja, između dva skupa postavljen je dupli policijski kordon kako ne bi došlo do sukoba, a u parku više građana protestira protiv aktualne vlasti u manjem bh. entitetu.

Demonstranti koji protestiraju protiv aktualne vlade nose transparente na kojima između ostalog piše:

- Nije vama žao što ste potpisali nego što smo mi saznali, i "Dolje Vlada, dolje struja.

Pojedini borci su kritizirali Boračku organizaciju RS zbog činjenice da se nisu oglašavali o slanju Programa reformi u Brisel.

Povod za sve je nedavna posebna sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj se raspravljao o Programu reformi BiH i putu ka NATO-u.

Sjednica se pretvorila u opći kaos nakon što su opozicioni poslanici tvrdili da su, umjesto Programa, na uvid dobili prevedenu verziju, koju smatraju krivotvorenom.

Potom su galamom i lupanjem ometali izlaganje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a sve je kulminiralo kad je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač udario u glavu poslanika PDP-a Draška Stanivukovića.

Upravo je Stanivuković s Jelenom Trivić i Nebojšom Vukanovićem, organizirao proteste opozicije, koja zahtijeva smjenu ministra Lukača, ali i originalni dokument Programa reformi BiH.

Kao odgovor, Udruženje "Čast otadžbine" iz Beograda organizira svojevrsni kontramiting pod nazivom "Za Republiku Srpsku", što su podržali Milorad Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović.