IFIMES: Brčko - test za Lagumdžiju i SDP

IFIMES: Brčko - test za Lagumdžiju i SDP
-Čelnici SDP Brčko Distrikta svjesno pokušavaju uvući institut u svoje nečasne rabote, koje godinama vrše u Brčko Distriktu. Dokle idu namjere SDP-a najilustrativnije govori činjenica, da su i institut optužili za kriminal i zbog toga želimo bh. javnosti ali i drugima objasniti šta je suština napada SDP-a na institut IFIMES, navodi se u priopćenju ove organizacije.


Kao što je poznato IFIMES skoro desetljeće prati i analizira događanja u Bosni i Hercegovini i regiji.

-Posebno upozoravamo na pojave organiziranog kriminala i korupcije. Da je SDP nositelj tih pojava istražili smo još davno i zbog toga smo više puta zatražili sastanak s predsjednikom SDP BiH Zlatkom Lagumdžijom. Prema našoj evidenciji molbe za sastanak s Lagumdžijom slali smo 17.10.2008, 19.10.2008, 21.10.2008, 17.12.2008 i 31.5.2010. Uvijek je odbijao traženi sastanak. U uvodu molbe za sastanak kao pripremu za razgovor navodili smo naše nalaze o organiziranom kriminalu i korupciji u Brčko Distriktu u organizaciji i pod pokroviteljstvom visokih dužnosnika SDP-a u tom gradu.


Sve vrijeme vladavine SDP u Brčkom kao multietnička stranka pojavljuje se kao eksluzivni zaštitnik bošnjačkih nacionalnih interesa što ne iznenađuje, jer je SDP Brčko od završetka rata najvjerniji koalicijskipartner Karadžićevoj Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) u Brčkom. SDP se i u poslednjim napadima na gradonačelnika Brčko Distrikta BiH dr. Dragana Pajića pojavio kao zaštitnik bošnjačkih interesa.


Eskalacija napada na IFIMES nastupila je kada smo u našim analizama utvrdili ključnu činjenicu o načinu financiranja SDP BiH. Naime, radi se o tome da su jedan od glavnih financijera SDP BiH sve vrijeme bivanja u oporbi bile institucije Brčko Distrikta. Zbog tih usluga, koje su omogućile dugogodišnje preživaljavanje u oporbi vodeći pojedinci SDP u Brčkom Mirsad Đapo, Ismet Dedeić, Izet Banda, Esad Atić i Admir Nuković sve vrijeme su bili štićenici Zlatka Lagumdžije. Dolaskom gradonačelnika dr. Pajića financiranje centrale SDP BiH je bitno umanjeno i zbog toga se želi zamijeniti gradonačelnik dr. Pajić i dovesti osoba, koja će raditi po diktatu SDP-a. Koliko su ugroženi interesi te grupacije najslikovitije govori najava blokade rada Skupštine Brčko Distrikta do ostvarivanja njihovih ciljeva, navodi IFIMES.


Zato, ističu, dekriminaliziranje SDP Brčko Distrikta predstavlja test za Lagumdžiju i SDP BiH, jer ukoliko ne dekriminalizira vlastite redove u Brčkom umanjiti će mogućnosti, da to uradi na federalnoj i državnoj razini. Problem SDP BiH kao i većine stranaka u BiH je da funkcioniraju kao interesna grupa, a dolaskom na vlast uglavnom postaju organizirana kriminalna grupa i to može predstavljati najopasniju pojavu.


Međunarodni institut IFIMES smatra, da se ovdje radi o djelima za čije procesuiranje su odgovorne institucije na razini države BiH kao što su SIPA, Tužilteljstvo i Sud BiH, jer imaju ingerencije nad Distriktom, dok pravosudne institucije Distrikta nisu u stanju sprovesti nikavu ozbiljnu istragu i sudski proces protiv nositelja kriminala i korupcije.

Na kraju poručujemo, da ćemo i dalje istraživati događanja u Brčko Distriktu, Bosni i Hercegovini i regiji i upozoravati na sve negativne pojave i nositelje tih pojava. Nikakve prijetnje i pritisci neće nas odvratiti od naše misije. Na potezu je supervizor za Brčko Distrikt ambasador Roderick W. Moore, koji odlično radi svoj posao, da spriječi destruktivno djelovanje SDP-a zbog njihove najavljene blokade rada Skupštine Brčko Distrikta, kojom se želi onemogućiti funkcioniranje Distrikta i time vještački izazvati nepotrebna kriza. Potrebno je sudski procesuirati nositelje počinjenog kriminala, koji godina opterećuje odnose unutar samog Brčko Distrikta, stoji u priopćenju IFIMES-a.

dnevnik.ba