Iduća, 2019. godina, ključna za europski put BiH

zvizdic
zvizdic

Istaknuto je to danas nakon sastanka predsjednice Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća EU Sofie From-Emmesberger s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te bh. ministrima vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, pravde i sigurnosti Mirko Šarovićem, Josipom Grubešom i Draganom Mektićem.

Brojna su pitanja razmatrana danas na sastanku koja se tiču sigurnosnih izazova BiH, ali i zemalja zapadnog Balkana poput organiziranog kriminala, terorizma, trgovini ljudima, ali i povećanog priliva migranata, no naglašeno je da BiH ostaje pouzdan partner EU u rješavanju ovih izazova.

Razgovarano je, potvrdio je to novinarima u Sarajevu nakon sastanka Zvizdić, i o pitanju pravosuđa, vladavini prava, slobodi medija, a potom i implementaciji izbornih rezultata i formiranju vlasti na svim razinama.

Predsjedatelj Zvizdić upozorio je da se u europskim institucijama često razgovara o sigurnosnim izazovima koji pogađaju i BiH, ali bez prisustva bh. dužnosnika zbog čega se nerijetko iznose netočni i neargumentirani podaci posebno kada se govori o terorizmu, ekstremizmu ili radikalizmu. Zvizdić je naglasio da za BiH ostaje najvažniji vanjskopolitički cilj članstvo u EU, ali da kada su u pitanju unutarnja pitanja ona moraju biti fokusirana na jačanje ekonomskih potencijala zemlje te jačanju vladavine prava.

From-Emmesberger najavila je da će EU nastaviti pružati podršku BiH kada su u pitanju migracije, a šef Izaslanstva EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark podsjetio je da je do sada izdvojeno 8,7 milijuna eura zbog povećanog priliva migranata u cilju jačanja granica, ali i u humanitarnom smislu. Predsjednica Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća EU podvukla je i da EU pomaže i bolju koordinacija unutar BiH u borbu protiv ovih izazova.

Kako je naglašeno, od iznimne je važnosti da zemlje zapadnog Balkana ratificiraju granice i potpišu sporazume o granicama jer je to jedno od ključnih kriterija za europske integracije, ali i jer je to najbolji put ka stabilizaciji cijele regije.

Bh. i međunarodni dužnosti razgovarali su i o situaciji nastaloj uvođenjem stopostotnih carina na bh. i srbijanske proizvode čime su prekršeni principi Sporazuma CEFTA-e, ali na pitanje da li će europske institucije eventualno poduzeti neke konkretnije mjere u vezi s tim, novinari nisu dobili odgovor.

Sudionici sastanka istaknuli su da je mnogo posla urađeno, ali da su još brojna pitanja koja treba rješavati, dok je posebno naglašena regionalna suradnja u cilju borbe protiv svih ovih sigurnosnih izazova.

Ovo je prvi put nakon četiri godine da su u BiH prisutni predstavnici svih 28 zemalja članica Europske unije što je još jedan do pokazatelja da BiH, kao i zemlje zapadnog Balkana ostaju u fokusu interesiranja Europske unije, a velika očekivanja u tom smislu imaju i EU i zemlje regije.

FENA