I Sorensen protiv SDP-ovog pokušaja kontrole policije

„Saznao sam da će amandmani na Zakon o unutarnjim poslovima biti razmatrani na narednoj sjednici Vlade Ž/K, te da će kratko nakon toga također uslijediti razmatranje amandmana na Zakon o unutarnjim poslovima Federacije BiH. U međuvremenu, Delegacije EU je tražila od Europske komisije, točnije od Generalne direkcije za unutrašnje poslove, da napravi detaljnu analizu predloženih izmjena oba zakona, s fokusom na zahtjeve koji proistječu iz pravne stečevine EU i najboljim raspoloživim praksama. Mi, također, znamo da Venecijanska komisija planira u bliskoj budućnosti izdati mišljenje o amandamnima na oba zakona", stoji u pismu koje je Sorensen, osim federalnom i ministru policije Sarajevskog kantona Predragu Kurtešu i Muhamedu Budimliću, uputio i premijerima Nerminu Nikšiću i Fikretu Musiću, te direktoru Federalne uprave policije Draganu Lukaču i sarajevskom policijskom komesaru Vahidu Ćosiću.

Danski je diplomat, nadalje, savjetovao da se usvajanje izmjena zakona o unutarnjim poslovima u Federaciji BiH i Ž/K Sarajevo prolongira dok Europska komisija i Venecijanska komisija ne daju detaljnu procjenu i preporuke, i sugerirao ministrima da, u međuvremenu, organiziraju javne rasprave o novim zakonskim rješenjima, u kojima bi ravnopravno sudjelovale sve zainteresirane strane. Podsjetimo, u pismu koje je SDP-ovim političkim i policijskim prvacima ranije poslao visoki predstavnik Valentin Inzko, izražena je duboka zabrinutost zbog pokušaja ponovnog uvođenja neprimjerenog političkog utjecaja nad policijom, što bi predstavljalo vraćanje unatrag u odnosu na dosadašnja dostignuća u reformi policije.

No, unatoč jasnim upozorenjima Valentina Inzka i Petera Sorensena, SDP-ovi ministri u Vladi Kantona Sarajevo ipak su, kao prvu točku dnevnog reda na sjednici zakazanoj za četvrtak, 10. studenoga stavili usvajanje Prijedloga zakona o unutarnjim poslovima. Dobiju li predložene zakonske izmjene podršku i ministara iz SDA, sarajevska policija će, prva u Federaciji BiH, u operativnom, kadrovskom i logističkom segmentu ponovno biti stavljena pod izravnu političku kontrolu, nakon čega bi, prema istom scenariju, SDP-ovci mogli slobodno udariti i po nezavisnom pravosuđu.

(Slobodna Bosna/Dnevnik.ba)