I SDS protiv Kukićevog imenovanja

Prema njenim riječima, za SDS nije prihvatljivo što je srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović preglasan u Predsjedništvu prilikom imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

"Principijelan stav SDS-a jeste da imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH mora biti rezultat konsenzusa i da nije dobro negirati volju jednog konstitutivnog naroda, u ovom slučaju hrvatskog", istakla je Pandurević.

Ona je dodala da će iz navedenih razloga zastupnici SDS-a u srijedu na sjednici Predstavničkog doma glasati protiv potvrđivanja Kukićevog imenovanja za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Osim SDS-a i zastupnici SNSD-a potvrdili su da će biti protiv Kukićevog izbora, što je dovoljno da on ne dobije potrebnu većinu glasova poslanika iz Republike Srpske.

Protiv Kukićevog imenovanja od početka su i dva HDZ-a, uz stav da on nema legitimitet da na toj funkciji predstavlja hrvatski narod.

Potvrđivanje imenovanja Slave Kukića za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH jedina je točka sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazane za 29. lipnja u Sarajevu.

Preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića Predsjedništvo je imenovalo Kukića za mandatara za novi saziv Savjeta ministara.

Srna