I dalje bez dogovora o Vijeću ministara BiH

Međutim, kako je kazao Lagumdžija, a sa čime su se složili i drugi učesnici sastanka, postignut je značajniji napredak o setu pitanja vezanih za ubrzavanje evroatlantskog puta BiH.

To se odnosi na zakon o popisu stanovništva, zakon o državnoj pomoći, rješenje problema vojne imovine te rješavanju pitanja provođenja sudske presude u slučaju "Sejdić - Finci". 

Za ova pitanja je rečeno da se mogu riješiti u narednih od pet do deset dana na razgovorima na tehničkom nivou. 

Kako je izvijesito Lagumdžija, za svaku od ovih tema približeni su principi na kojima se može naći dogovor. Dogovor nije postignut o nekim detaljima, koji će se usaglašavati u narednom periodu, do novog sastanka lidera SDP-a, SDA, SDS-a, SNSD-a, HDZBiH i HDZ1990, koji je dogovoren za 26. septembar u Brčkom, a domaćin će biti predsjednik SDS-a Mladen Bosić. 

Za implementaciju presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Finci-Sejdić" dogovoreno je da prvi korak bude uspostavljanje kredibilnog procesa kojim bi se došlo do rješenja. Lagumdžija je kazao da će od kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH biti zatraženo da predlože PSBiH formiranje komisije koja će ustanoviti proces za implementaciju presude "Finci-Sejdić". U toj komisiji trebalo bi da učestvuju sve stranke koje to žele.

Predsjednik SDP-a je, također, naveo da je danas razgovarano i o drugim spornim pitanjima, kao što su sredstva iz IPA fondova, o čemu danas nisu približeni stavovi, ali o čemu treba naći rješenje u narednih nekoliko dana.

Nakon Lagumdžije, novinarima su se obrtatili i drugi učesnici sastanka, ali novinari nisu mogli postavljati pitanja.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je izrazio zadovoljstvo otvorenošću današnjih razgovora, iako se ostalo na ranijim pozicijama.

Po Dodiku, razgovara se o pitanjima koja imaju suštinski značaj, a ne "o foteljama", kako se u javnosti najčešće tvrdi.

Ocijenio je da je pitanje popisa stanovništva, kao prvo iz ovog evroatlantskog paketa, blizu "skidanja s dnevnog reda", a ostvaren je i značajan pomak kada je u pitanju zakon o državnoj pomoći

Dodik je, ipak, upozorio da ako se ne formira Vijeće ministara postoji problem legitimiteta drugih rješenja koja se dogovore među ovim strankama.

Predsjednik HDZBiH Dragan Čović je ocijenio da je postignut zavidan nivo razmjene gledišta o ovim problemima.

Iskreno je razgovarano o pitanjima iz "europskog paketa" u odnosu na prethodne tri godine i ne postoje nikakve prepreke da se u narednih pet do deset dana "ne ispeglaju" detalji i do sastanka u Brčkom ova pitanja lideri ostave iza sebe i snažno otvore pitanje Vijeća ministara BiH, smatra on

Čović je zaključio da su lideri nakon ovog susreta barem 10 posto bliži dogovoru u odnosu na prethodni sastanak u Mostaru.

I za lidera SDA Sulejmana Tihića sastanak je bio "sadržajan i iskren" o mnogim pitanjima. I on je naveo približavanje stavova o pitanjima iz "evropskog paketa", a nada se da će nakon sastanka u Brčkom lideri doći do konačnog rješenja o ovim pitanjima i biti bliži dogovoru kada je u pitanju Vijeće ministara BiH.

Nešto drugačije viđenje ovih sastanaka imao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić, koji je rekao da oni imaju ograničen rok trajanja i uporedio ih je sa sastancima bivšeg Predsjednišva SFRJ pred početak raspada Jugoslavije.

Ipak se nada da će na sastanku u Brčkom biti postignut visoki nivo usaglašenosti o političkim pitanjima, oko 90 posto. Također je izrazio zadovoljstvo što je kontastirano da je ustavni kriterij da iz RS-a u budućem Vijeću ministara budu četiri člana, ali sve drugo u vezi s Vijećem ministara je i dalje otvoreno.

Predsjednik HDZ1990 Božo Ljubić je naglasio značaj dogovora o presudi "Finci-Sejdić", jer ona otvara suštinska pitanja za BiH.

Ako se o tome postigne dogovor, onda se može očekivati i o Vijeću ministara jer znači da je postignut dogovor o načelima na kojima BiH može funkcionirati, smatra Ljubić.

Fena