I Bevanda povukao zahtjev Ustavnom sudu FBiH

...u srijedu je povukao zahtjev za ocjenu ustavnosti izbora nove izvršne vlasti u tom entitetu, kojega je ranije zajedno s Krišto podnio entitetskom ustavnom sudu.

- Ja sam svoj zahtjev povukao budući da nakon odluka koje je donio Visoki predstavnik za BiH to više nema nikakve svrhe, izjavio je Bevanda uoči sjednice Ustavnog suda koji je trebao odlučivati o njegovom i zahtjevu Borjane Krišto.

Bevanda je najavio kako će on i ostali ministri iz HDZ BiH i HDZ 1990. odmah predati dužnosti novoizabranim ministrima iz stranaka okupljenih oko platforme Socijaldemokratske partije BiH koje su 17. ožujka uspostavile novu vladu i koja je za dva HDZ-a i dalje sporna.

Borjana Krišto je u utorak potvrdila kako je povukla svoj zahtjev za ocjenu ustavnosti konstituiranja Doma naroda federalnog parlamenta i izbora novog predsjednika i dva dopredsjednika entiteta.

Objasnila je kako to drži bespredmetnim nakon što je Visoki predstavnik Valentin Inzko svojim nalogom privremeno suspendirao odluke Središnjeg izbornog povjerenstva kojom su takvo konstituiranje odnosno izbori ocijenjeni protivnim odredbama izbornog zakona.

Krišto je najavila kako će svoj predsjednički mandat predati Inzku, a on ga potom može dodijeliti "kome god želi".

Federalni Ustavni sud nije se očitovao nakon odluke Krišto i Bevande da povuku svoje zahtjeve za ocjenu ustavnosti, no moguće je da na današnjem zasjedanju umjesto odlučivanja o samom predmetu taj sud jednostavno ocijeni kako se nisu stekle procesne pretpostavke za odlučivanje, objavila je Hina.