HT - Mostar: Zagreb rješava imenovanje Stipe Prlića

Zagreb rješava imenovanje Stipe Prlića PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 03 Svibanj 2010 12:18

MOSTAR - Trakavici oko neizbora, odnosno, blokade imenovanja Stipe Prlića za generalnog direktora mostarskog HT-a čini se kako se nazire kraj i to nakon što je federalni ministar prometa i veza Nail Šećkanović potvrdio da se radi na
sazivanju Skupštine društva ovog poduzeća kako bi se konačno odblokiralo imenovanje direktora.
Pitanje Nadzornog odbora

Šećkanović je naglasio kako je nedavno obavljen razgovor s generalnim direktorom
Hrvatskog telekoma Zagreb, jednog od većinskih vlasnika mostarskog HT-a. Nakon toga on je preuzeo na sebe posao obavljanja daljnjih konzultacija, a sve s ciljem stvaranja uvjeta za sazivanje Skupštine društva na kojoj će, pored klasičnih tema o izvješću i planu rada za ovu godinu, biti i riječi o trojici članova Nadzornog odbora koji nisu htjeli ispoštovati odluku Vlade o imenovanju Prlića za direktora. Naime, iako je poznato da tri člana Nadzornog odbora HT Mostara, koji u tome tijelu zastupaju Vladu, na prošloj sjednici kada se trebao imenovati Stipe Prlić nisu postupila po nalogu Vlade i glasovala za ovo imenovanje, Vlada još nije donijela nikakvu mjeru iako se nagađalo da bi sva tri člana uskoro trebala biti smijenjena. Govorilo se čak i o smjeni cijelog nadzornog odbora, međutim, to se nije dogodilo, tako da će Skupština društva dati odgovor i na ovo pitanje.

Do kraja svibnja

Naši izvori bliski HT-u potvrdili su da će se u idućim danima znati nešto više o rezultatima kontakata koji se trenutačno obavljaju na relaciji federalna Vlada - HT Zagreb, no ono što je sigurno je činjenica da će se Skupština društva održati do kraja svibnja. Ukoliko se na njoj riješi pitanje načina glasovanja u Nadzornom odboru, odnosno problem navedene trojice članova koji i dalje blokiraju imenovanje, HT bi konačno trebao dobiti novog direktora već početkom lipnja. Inače, neimenovanje direktora HT-a ima utjecaj na cijeli rad i poslovanje HT-a, a iako je federalna Vlada većinski vlasnik ove kompanije, ministri koji sjede u njoj ne rade ništa da to stanje promijene. Također još nije pružen uvjerljiv odgovor na pitanje zašto se ne smijene članovi Nadzornog odbora koje je postavila Vlada, a koji ne ispunjavaju naloge koji im se daju.

Natječaj

Stipe Prlić jedini je kandidat koji se prošle godine prijavio na natječaj za generalnog direktora. Iako je federalna Vlada kao većinski vlasnik dala zeleno svijetlo za njegovo imenovanje, ministri iz HDZ-a BiH i SNSD-a zahtijevali su poništavanje natječaja za imenovanje direktora HT-a, jer su smatrali da se kosi sa Zakonom o Vladinim i ministarskim imenovanjima.

Piše: Dario Pušić/dnevni-list.ba