HT Eronet: Zagreb podržao federalnu Vladu

Na ovoj sjednici bili su nazočni i članovi Nadzornog odbora ovog poduzeća iz T-HT-a Zagreb, čime su dali do znanja kako stoje uz novu federalnu Vladu i njezine odluke.

Piše: Nermin Bise / Dnevni list

Na jučerašnjem zasjedahu Skupštine HT-a, koje je trajalo neobično kratko, tek nešto više od pola sata, u mostarskom hotelu Bristol donesena je odluka o razrješenju članova Nadzornog odbora, koji su dužnosti obnašali u ime državnog kapitala.

Tom odlukom članstvo u Nadzornom odboru HT-a Eronet prestalo je vrijediti Žarku Pušiću, Draganu Kolobariću, Abidinu Deljaninu, Boži Krstanoviću i Esadu Eminoviću.

Privremena imenovanja

Skupština je odmah potom donijela i novu odluku o imenovanju i privremenom imenovahu članova Nadzornog odbora HT-a Eronet ispred većinskog vlasnika, odnosno u ime državnog kapitala.

Na razdoblje od dva mjeseca imenovani su Ante Krešić, Zoran Zekić, Ivan Tabak, Sejad Čolak, Ante Penavić i Dragi Žujo. Njihova imenovala su privremena, a imenovanje člana Nadzornog odbora u ime Hrvatskog telekoma d.d. Zagreb je konačno. Umjesto Andreasa Hessea, koji je podnio ostavku na članstvo u Nadzornom odboru ispred HT-a d.d Zagreb, imenovanje novi član Gregor Figura.

- Novih šest članova imenovano je privremeno do okončala postupka kojim će se izvršiti imenovanje uz poštivanje i primjenu principa propisanih Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Fedracije BiH, izjavio je novinarima nakon sjednice Skupštine Vanja Gavran, glasnogovornik HT-a Eronet.

Paralelna sjednica

U uvertiri pred jučerašnje, drugo zasjedanje Skupštine bila je najavljena mogućnost održavanja i paralelne sjednice Skupštine ovog poduzeća koju je, navodno, trebao organizirati i pripremiti sada već bivši predsjednik Nadzornog odbora Žarko Pušić.

Međutim, ta sjednica se uopće nije ni održala, a da će ishod biti baš takav, dalo se naslutiti onog trenutka kad je bilo izvjesno kako će članovi Nadzornog odbora i Skupštine ispred HT-a d.d. Zagreb doći na sjednicu zakazanu u organizaciji većinskog vlasnika društva.

Marina Sedmak, članica Nadzornog odbora, koja je jučer bila opunomoćena biti i članom Skupštine društva, kao ni ostali članovi iz Zagreba nisu željeli davati nikakve komentare novinarima. U žurbi su nakon okončanja sjednice samo prošli pored novinara, pri tome u vrlo službenom tonu kratko naglasivši kako će službene izjave dati glasnogovornik HT-a.

Pokušaj opstruiranja

Istodobno, tijekom jučerašnjeg dana u više navrata željeli smo stupiti u kontakt sa sada već bivšim predsjednikom Nadzornog odbora Žarkom Pušićem i direktorom poduzeća Vilimom Primorcem, ali nijedan niti drugi nisu odgovarali na naše telefonske pozive.

Jučerašnjoj sjednici Skupštine HT-a Eronet prethodio je pokušaj njezinog opstruiranja, kada je bivši predsjednik Nadzornog odbora Žarko Pušić na sastanku Uprave pokušao negirati nadležnost i legitimnost aktualnog Ministarstva prometa i veza Federacije BiH.

Takve su namjere na koncu doživjele debakl, što je jučer i potvrđeno održavanjem Skupštine koja je najzad prekinula svojevrsnu komediju od cijelog slučaja Nadzornog odbora HT-a Eronet. Jučerašnja sjednica je na teg način konačno i potvrdila namjeru Vlade Federacije BiH cjelokupnu situaciju u poduzeću HT Eronet dovesti "u red".