HSSBIH istupio iz koalicije s novom hrvatskom inicijatovom

HSS-NHI, Ljiljana Lovrić, hss bih, Bakir Hadžiomerović, Ljiljana Lovrić, Hrvati u BIH, HSS-NHI
Po njezinim riječima, ona nikada nije bila isključena iz HSS-NHI-ja, kako se to tvrdilo iz te stranke, niti su je ikad uspjeli izbrisati iz registra Općinskog suda u Sarajevu, gdje je i dalje registrirana kao predsjednica HSS-NHI-ja.

"Od današnjeg dana Ljiljana Lovrić nije više članica HSS-NHI-ja niti je predsjednica te stranke", kazala je ona.

Lovrićeva je nabrojala i razloge zbog kojih je odlučeno da se obnovi rad Hrvatske seljačke stranke i da se ona razdruži od Nove hrvatske inicijative.

Nabrajajući te razloge ona je kazala kako je došlo do flagrantnog kršenja programskih odrednica i zajedničkih ciljeva, posebice od članova Predsjedništva HSS-NHI-ja iz reda nekadašnjeg NHI-ja, a sve isključivo u svrhu postizanja osobne koristi.

Nakon puča koji je izveden u HSS-NHI-ju na kojom su, suprotno Statutu i aktima stranke o udruživanju, članovi HSS-a preglasani od NHI-jevaca, politika stranke odvedena je u "pravcu u kojem mi, koji baštinimo ideje Stjepana Radića, ne možemo i ne želimo sudjelovati".

Stranka kojoj je slogan Vjera u Boga i hrvatska sloga ne može i ne smije dijeliti Hrvate na bosanske i hercegovačke, a poglavito dužnosnici stranke, i to tako da neargumentirano blate druge hrvatske stranke i odbacuju bilo kakvu mogućnost suradnje s njima nakon izbora.

"Suludo je da nakon izbora najpoželjniji partner HSS-NHI-ja bude SDP, koji je hrvatskom narodu u BiH nametnuo člana Predsjedništva BiH, a taj predsjednik i sam kaže da je samo rođen kao Hrvat.

Za NHI to nas i ne čudi, ali mi, baštinici Radićeve riječi, dobro znamo da je za vrijeme komunizma rad HSS-a bio zabranjen. Da se misli nastaviti tim putem, pokazalo je i brisanje lista za protekle izbore koje je potpisala legitimno izabrana predsjednica stranke, a što je po nalogu određenih krugova u djelo proveo neustavni Sud BiH u Sarajevu.

Odluka o obnovi rada Hrvatske seljačke stranke odgovor je na pokušaj Krešimira Zubaka i Drage Džambasa da u potpunosti preuzmu ime i nasljeđe HSS-a, a da novi predsjednik bude Drago Džambas", kazala je Lovrićeva navodeći razloge razdruživanja od NHI-ja.

Ona se osvrnula i na rezultate Općih izbora u BiH, po kojima je po do dosad prebrojanim glasovima HSS-NHI na području FBiH osvojio 4 600 glasova, što je po, njenim riječima, porazna činjenica te dovoljan pokazatelj što se radilo, kako se radilo i, na kraju krajeva, kako ih je narod nagradio.

Kada je u pitanju Kreševska deklaracija, Lovrićeva je kazala kako je HSS jedini istinski baštinik tog dokumenta jer je bio i inicijator dogovora oko njega.

"Krašimir Zubak, koji je tada bio predsjednik HNI-ja, odbio je sudjelovati u tome i odbio potpisati Kreševsku deklaraciju", dodala je Lovrićeva.

"Mi ćemo poštivati Kreševsku deklaraciju jer je to jedan dokument koji je općeprihvaćen unutar hrvatskog korpusa u BiH", istaknula je ona.

Govoreći o Strateškom sporazum koji je potpisan s HDZ-om BiH, Lovrićeva je kazala kako je sporazum bio prihvaćen unutar stranke te da taj sporazum važi i dalje.

Na kraju, Lovrićeva je dodala kako HSSBiH po svim pitanjima ima podršku svoje sestrinske stranke u Republici Hrvatskoj.

(Fena)